Ciasta i desery

Ciasto Seromakowiec (seromak)

Ciasto Seromakowiec to wyjątkowo udane połączenie makowca i sernika. Z tego sprawdzonego przepisu wychodzi bardzo smaczne, aksamitne, lekkie i puszyste. Będzie się świetnie prezentować na świątecznym stole.

Składniki na Seromakowiec (blaszka 28×23 cm):

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego trzykrotnie mielonego (może być też z wiaderka)
  • 150 g cukru (drobny do wypieków)
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa makowa:

  • 250 g maku suchego
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego

Polewa:

  • 180 ml śmietany 30%
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50 g migdałów w płatkach

 

Przygotowanie

Białka oddzielamy od żółtek. Wszystkie białka ubijamy na sztywną pianę. 100 g masła rozpuszczamy w rondelku.

Mak zalewamy gorącą wodą lekko ponad powierzchnię i zostawiamy do wystudzenia. Odsączamy za pomocą gazy albo ściereczki i mielimy dwukrotnie w maszynce. Następnie dodajemy roztopione masło, żółtka, cukier, aromat i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy za pomocą miksera. Do jednolitej masy dodajemy połowę piany z białek i delikatnie mieszamy.

Przygotowujemy masę serową: masło ucieramy na puch, dodajemy cukier i żółtka wciąż ucierając. Następnie, nadal ucierając, dodajemy mąkę ziemniaczaną i po łyżce sera. Kiedy powstanie gładka masa, dodajemy połowę piany z białek i ostrożnie mieszamy łyżką.

Na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia łyżką wykładamy na przemian masę makową i serową. Drugi rząd również układamy na przemian: tam, gdzie był ser kładziemy łyżkę maku i na odwrót.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez około 45 minut (do suchego patyczka). Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy w nim ciasto na 20 minut. W tym czasie lekko opadnie, ale nie przejmujemy się tym 😉 Seromakowca wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowujemy polewę: śmietanę i podzieloną na kostki czekoladę przekładamy do rondelka i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając, aż zacznie wrzeć. Polewę pozostawiamy na jakieś 5 minut, aby lekko przestygła i wylewamy na wystudzone ciasto. Wierzch seromakowca posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Kiedy polewa ostygnie, ciasto wkładamy do lodówki. Po jakiś 12 godzinach ciasto staje się sztywne i daje się z łatwością dzielić na kawałki.

Seromakowiec

 

Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasta:

Makowiec Na Biszkopcie

Ciasto Słonecznikowiec

Gwiazda Drożdżowa Z Makiem

Aksamitny Sernik Z Bezą

Babka Piaskowa

Rolada Czekoladowo-Śliwkowa Bûche De Noël Davida Gaboriaud

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago