Wegetariańskie

Drożdżowe paluchy z serem

Drożdżowe paluchy z serem to pyszny pomysł na wyborne śniadanie na słodko czy deser do popołudniowej kawy. Wychodzą mięciutkie i puszyste. Skuszą nawet największych niejadków!

 

Składniki na drożdżowe paluchy z serem (około 16 sztuk):

  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml (szklanka) mleka
  • 650 mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka

Masa serowa:

  • 340 g sera białego
  • 2 żółtka (białka przydadzą się do posmarowania paluchów)
  • 100 g drobnego cukru
  • kilka kropel olejku migdałowego lub waniliowego (można pominąć)

Przygotowanie

Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przekładamy mąkę, cukier, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), wbijamy jajka, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Twaróg mielimy dwukrotnie. Łączymy go z żółtkami, cukrem i ewentualnie olejkiem. Mieszamy dokładnie.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz krótko wyrabiamy i dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 1,5-2cm.

Na połowie prostokąta rozsmarowujemy masę serową.

Następnie ciasto składamy w pół, przykrywając część z serem częścią bez sera.

Ciasto tniemy na paski grubości około 3-4 cm.

Każdy pasek skręcamy kilka razy i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Paluchy odkładamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 20 minut z termoobiegiem. Można posypać je cukrem pudrem albo polać lukrem.

Drożdżowe paluchy z serem

 

Zobacz inne przepisy na słodkie bułeczki:

Rogaliki Maślane Z Marmoladą

Drożdżowe Bułeczki Odrywane Z Marmoladą

Drożdżowe Ślimaczki Z Serem

Drożdżowe Rogaliki Z Budyniem

Chlebek Bananowy Bez Cukru (151 Kcal)

Idealne Jagodzianki

Gwiazda Drożdżowa Z Makiem

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • To jest najlepszy przepis na świecie! Genialny w smaku, ciasto wychodzi perfekcyjnie sprężyste, mieciutkie No boskie, już parę razy robiłam te paluchy i zawsze wychodzą. Rodzinka i ja uwielbiamy je. Bardzo dziękuję za ten przepis za to, że jest prosto napisany i prosty do zrobienia a na koniec dodam, że robiła to osoba której nie wychodziła nigdy zwykla Babka...

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago