Krokiety ziemniaczane z wędzonym twarogiem
Krokiety ziemniaczane z wędzonym twarogiem przygotowane według tego przepisu są wyjątkowo mięciutkie i puszyste w środku, a chrupiące na zewnątrz. Stanowią świetny dodatek do gulaszu, mięsa czy sosu. Ja podałam je jako samodzielne danie na obiad w towarzystwie prostego sosu śmietanowego.
Sos śmietanowy:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy, dodajemy łyżkę masła oraz mleko i tłuczemy na gładkie puree. Odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na reszcie masła na złoty kolor. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy żółtka jajek, mąkę, podsmażoną cebulę, twaróg i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na gładką masę.
Rękami namoczonymi w wodzie odrywamy porcje ciasta wielkości mandarynki. Formujemy kulę, którą rolujemy, tak aby powstał walec. Krokiety obtaczamy w rozbełtanych białkach i w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony przez około 3 minuty (na złoty kolor). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…