Zapraszam na szybką i tanią wersję piernika. Ciasto jest pyszne, wilgotne i miękkie od razu po upieczeniu. Przełożone powidłami i oblane polewą czekoladową wręcz rozpływa się w ustach. Pozostaje mięciutkie i wilgotne nawet na trzeci dzień po upieczeniu (zapewne nawet dłużej, ale nigdy nie udało nam się tego sprawdzić – zawsze znika błyskawicznie). Jeśli na ostatnią chwilę szukacie pysznego ciasta na święta, to coś w sam raz – piernik można przygotować nawet w wigilię czy pierwszy dzień świąt – będzie gotowy od razu po wystudzeniu.
Składniki na piernik (blaszka 28×23 cm):
- 3 jajka
- 200 g cukru (szklanka)
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 300 ml oleju (szklanka)
- 300 ml śmietany 18% (szklanka)
- łyżeczka sody
- 2 łyżeczki kakao
- łyżka przyprawy do piernika (można więcej jeśli lubicie bardziej korzenny aromat)
- 150 g konfitury śliwkowej
Ponadto:
- około 100 g konfitury śliwkowej
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietany 30%
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Jajka ubijamy z cukrem. Następnie cały czas ubijając dodajemy mąkę. Po chwili wlewamy olej, śmietanę i dżem. Całość jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C. Pieczemy około 30 minut (do tzw. suchego patyczka) w trybie góra-dół. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej.
Wystudzony piernik wyjmujemy z blaszki i przekrawamy na dwa równe blaty. Spodnią warstwę piernika smarujemy konfiturą i nakrywamy drugim blatem.
Śmietanę i podzieloną na kostki czekoladę przekładamy do rondelka i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając, aż zacznie wrzeć. Polewę pozostawiamy na jakieś 5 minut, aby lekko przestygła i wylewamy na ciasto. Rozsmarowujemy równomiernie po całej powierzchni. Czekamy jakieś pół godziny, aby stężała.
jak ja lubię pierniki na święta:)
Piernik moje ulubione ciasto, jedyne takich jakie dłużej poleży to smakuje coraz lepiej. Zawsze dodaje do niego sporą ilość cynamonu. Twój przepis jest świetny, bardzo puszczy wyszedł i co więcej nie ma śladu zakalca a miałam z tym problemy dość często.
w jak duzej blaszce piec ten piernik?
około 28×23 cm