Dania główne

Zapiekanka ziemniaczana z rybą i boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana z rybą i boczkiem to bardzo sycąca i dość szybka do zrobienia potrawa w sam raz na obiad dla całej rodziny. Jeśli lubicie rybę, to z pewnością wam zasmakuje.

Przepis znalazłam w starej książce kucharskiej „Kuchnia polska” z lat 80. Choć część przepisów sprzed czterdziestu lat dzisiaj wydaje mi się dziwna, np. na pastę z konserwy, pieczeń baranią, pasztet z koniny, czy kotlety z mózgu, to jednak większość się nie zdezaktualizowała, czego zresztą dowodem jest poniższy przepis. Swoją drogą, chętnie bym wypróbowała niektóre z tych nietypowych przepisów, ale niestety dostać dzisiaj baraninę czy mózg wołowy jest bardzo ciężko.

Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z rybą i boczkiem:

  • 400 g filetów z ryby (dałam dorsza)
  • 500 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 100 groszku mrożonego
  • 400 g boczku wędzonego gotowanego
  • szklanka mleka
  • jajko
  • 150 g sera żółtego
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, natka pietruszki

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półtwardo. Studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Filety kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i obsypujemy solą i pieprzem. Boczek kroimy w cienkie plastry, cebule w piórka. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: połowę boczku, połowę ziemniaków, kawałki ryby, cebulę, groszek, drugą połowę ziemniaków, a na wierzchu układamy plastry boczku. Mleko mieszamy z rozbełtanym jajkiem, solą i pieprzem. Zalewamy nim zapiekankę. Na wierzchu posypujemy startym serem żółtym. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około pół godziny.

Zapiekanka ziemniaczana z rybą i boczkiem

Zobacz inne przepisy na zapiekanki ziemniaczane:

Prosta Zapiekanka Z Ziemniaków

Zapiekanka Ziemniaczana Z Szynką W Sosie Beszamelowym

Zapiekanka Ziemniaczana Z Rybą

Szybka Zapiekanka Ziemniaczana Z Porem I Boczkiem

Zapiekanka Ziemniaczana Z Kiełbasą I Pieczarkami

Zapiekanka Z Ziemniakami, Marchewką I Kiełbasą – Szybki Obiad

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

21 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago