Zapiekanka ziemniaczana z rybą i boczkiem to bardzo sycąca i dość szybka do zrobienia potrawa w sam raz na obiad dla całej rodziny. Jeśli lubicie rybę, to z pewnością wam zasmakuje.
Przepis znalazłam w starej książce kucharskiej „Kuchnia polska” z lat 80. Choć część przepisów sprzed czterdziestu lat dzisiaj wydaje mi się dziwna, np. na pastę z konserwy, pieczeń baranią, pasztet z koniny, czy kotlety z mózgu, to jednak większość się nie zdezaktualizowała, czego zresztą dowodem jest poniższy przepis. Swoją drogą, chętnie bym wypróbowała niektóre z tych nietypowych przepisów, ale niestety dostać dzisiaj baraninę czy mózg wołowy jest bardzo ciężko.
Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z rybą i boczkiem:
- 400 g filetów z ryby (dałam dorsza)
- 500 g ziemniaków
- 2 cebule
- 100 groszku mrożonego
- 400 g boczku wędzonego gotowanego
- szklanka mleka
- jajko
- 150 g sera żółtego
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, natka pietruszki
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półtwardo. Studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Filety kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i obsypujemy solą i pieprzem. Boczek kroimy w cienkie plastry, cebule w piórka. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: połowę boczku, połowę ziemniaków, kawałki ryby, cebulę, groszek, drugą połowę ziemniaków, a na wierzchu układamy plastry boczku. Mleko mieszamy z rozbełtanym jajkiem, solą i pieprzem. Zalewamy nim zapiekankę. Na wierzchu posypujemy startym serem żółtym. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około pół godziny.
Super, polecam serdecznie.