Dania główne

Soczyste kotlety mielone – sprawdzony przepis

Soczyste kotlety mielone z mięsa wieprzowego i z indyka przygotowane według tego przepisu są bardzo delikatne i mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Do kotletów dodaję niewielką surową cebulę – ci, którzy nie wyobrażają sobie mielonego bez podsmażonej cebulki, mogą ją oczywiście dodać. Dla mnie ma zbyt intensywny smak, który za bardzo dominuje, a surowa  jest mniej wyczuwalna. Kiedy robię kotlety na obiad, zazwyczaj podaję je z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. Te, których nie zjemy od razu są konsumowane na kanapkach.

Składniki na soczyste kotlety mielone (około 15 niezbyt dużych kotlecików):

  • 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 400 g mięsa mielonego z indyka (zmieliłam udziec)
  • niewielka bułka pszenna (np. kajzerka)
  • woda do namoczenia bułki (może też być mleko)
  • niewielka cebula lub pół dużej
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • około 1/4 szklanki zimnej wody
  • około łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu
  • bułka tarta
  • smalec do smażenia

 

Przygotowanie

Bułkę zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na 10 minut. Mięso mielimy na drobnych oczkach maszynki razem z cebulą i odciśniętą bułką. Jeśli kupujemy gotowe mięso mielone, przekładamy je do miski, dodajemy cebulę starą na tarce o drobnych oczkach i rozdrobnioną widelcem bułkę. Dokładamy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość mieszamy ręką ze sobą przez około minutę. Następnie wlewamy wodę i mięso wyrabiamy jeszcze około pięciu minut. Masa mięsna powinna być dość luźna, dzięki czemu usmażone kotlety będą delikatne.

Z mięsa formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzaną patelnię z roztopionym smalcem. Smażymy na średnim ogniu około 7-8 minut, następnie obracamy na drugą stronę, nakrywamy pokrywką i smażymy też około 8 minut. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Soczyste kotlety mielone

 

Zobacz inne przepisy na kotlety na obiad:

Kotlety Ziemniaczane Z Cukinią

Kotlety Mielone Z Ziemniakami I Kapusta Zasmażana

Kotlety Mielone W Sosie Musztardowym

Kotlety Jajeczne Z Pieczarkami

Kotlety Jajeczne Z Porem

Kotlety Z Kaszy Jęczmiennej I Mięsa Mielonego

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

7 dni ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago