Śniadania

Chleb na suchych drożdżach z płatkami owsianymi

Chleb na suchych drożdżach z płatkami owsianymi to prosty przepis na pyszny domowy chleb z najzwyklejszych składników, które zawsze mamy w domu. Pięknie wyrasta, jest mięciutki w środku z wspaniałą chrupiącą skórką. Do jego przygotowania można również wykorzystać świeże drożdże (około 25 g), ale z ich dostępnością w obecnej sytuacji różnie bywa. Ja zrobiłam zapas kilku opakowań drożdży suchych instant, które mają długą datę ważności i mogę piec chleb, kiedy tylko najdzie mnie ochota.

Składniki na jeden bochenek chleba na suchych drożdżach:

  • 400 g mąki pszennej + około 50 g do podsypania (dałam typ 500)
  • 100 g płatków owsianych (pełnoziarnistych)
  • 8 g drożdży suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 ml ciepłej wody
  • łyżka oleju

Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, drożdże, cukier i sól. Suche składniki mieszamy łyżką ze sobą. Dodajemy olej i wodę. Całość mieszamy ręką albo za pomocą robota z hakiem. Ciasto będzie dość luźne i lepkie. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i jeszcze raz wyrabiamy ręką przez chwilę. Chleb przekładamy do keksówki (moja ma wymiary 10,5 na 25 cm). Ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy około 25 minut z termoobiegiem (aż skórka lekko zbrązowieje). Można również piec z funkcją pary, jeśli wasz piekarnik posiada taką opcję – wtedy skórka wychodzi bardziej chrupiąca. Jeśli natomiast nie macie takiej funkcji, to po kilku minutach od włożenia chleba do piekarnika, spryskajcie wnętrze (nie sam chleb) zimną wodą. Czynność powtarzajcie co kilka minut.

Chleb na suchych drożdżach z płatkami owsianymi

 

Zobacz inne przepisy na domowe pieczywo:

Puszyste Bułki Pszenne Bez Drożdży – Sprawdzony Przepis

Ekspresowy Chleb Na Mleku (Bez Drożdży I Zakwasu)

Chleb Pszenny Na Suchych Drożdżach – Prosty I Szybki Przepis

Ziołowe Paluchy Z Sosem Czosnkowym

Bułeczki Bez Mąki

Chleb Z Suszonymi Śliwkami I Żurawiną

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago