Pasztet warzywny z kaszą jaglaną (wegański i bezglutenowy)
Pasztet warzywny z kaszą jaglaną jest zdrowy, lekki i pyszny. Jego przygotowanie zabiera nieco czasu, ale za to z podanych składników wychodzi duża porcja bardzo sycącego pasztetu, która zapewni kilka smacznych posiłków. Najczęściej podaję go jako dodatek do kanapek, z chlebem żytnim, ogórkiem czy pomidorem. Z podanych składników wychodzi prawie 1,5 kg pasztetu, natomiast w 100 g mamy 117 kcal.
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą (około 5-7 cm ponad poziom ciecierzycy) i odstawiamy na noc do napęcznienia. Na drugi dzień gotujemy ją w wodzie, w której się moczyła dodając szczyptę soli przez około godzinę, aż będzie miękka. Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i gotujemy na parze do miękkości. Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor. Wszystkie składniki studzimy. Następnie kaszę jaglaną, marchew, pietruszkę, selera, cebulę, pestki dyni i ciecierzycę mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonych składników dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Pasztet przekładamy do keksówki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 50 minut w trybie góra-dół.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…