Wegetariańskie

Pasztet warzywny z kaszą jaglaną (wegański i bezglutenowy)

Pasztet warzywny z kaszą jaglaną jest zdrowy, lekki i pyszny. Jego przygotowanie zabiera nieco czasu, ale za to z podanych składników wychodzi duża porcja bardzo sycącego pasztetu, która zapewni kilka smacznych posiłków. Najczęściej podaję go jako dodatek do kanapek, z chlebem żytnim, ogórkiem czy pomidorem. Z podanych składników wychodzi prawie 1,5 kg pasztetu, natomiast w 100 g mamy 117 kcal.

 

Składniki na pasztet warzywny z kaszą jaglaną (keksówka 27x11cm):

  • 4 średniej wielkości marchewki (350 g)
  • 2 pietruszki (150 g)
  • kawałek selera (100 g)
  • 200 g suchej ciecierzycy
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 3 duże cebule (200 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g suszonych pomidorów
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki soli, plaska łyżeczka ostrej papryki, pół łyżeczki wędzonej papryki, łyżeczka czosnku suszonego, pół łyżeczki pieprzu

 

Przygotowanie

Ciecierzycę zalewamy zimną wodą (około 5-7 cm ponad poziom ciecierzycy) i odstawiamy na noc do napęcznienia. Na drugi dzień gotujemy ją w wodzie, w której się moczyła dodając szczyptę soli przez około godzinę, aż będzie miękka. Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i gotujemy na parze do miękkości. Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor. Wszystkie składniki studzimy. Następnie kaszę jaglaną, marchew, pietruszkę, selera, cebulę, pestki dyni i ciecierzycę mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonych składników dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Pasztet przekładamy do keksówki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 50 minut w trybie góra-dół.

Pasztet warzywny z kaszą jaglaną (wegański i bezglutenowy)

Zobacz inne przepisy na pasztety bez mięsa:

Pasztet Jaglany Z Pieczonymi Warzywami (150 Kcal)

Najlepszy Pasztet Jaglany Z Pieczarkami (Wegański)

Pasztet Sojowy Z Daktylami

Najlepszy Pasztet Z Cukinii

Pasztet Z Czerwonej Soczewicy (77 Kcal)

Pasztet Jajeczny Z Pieczarkami

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago