Pasztet warzywny z kaszą jaglaną (wegański i bezglutenowy)
Pasztet warzywny z kaszą jaglaną jest zdrowy, lekki i pyszny. Jego przygotowanie zabiera nieco czasu, ale za to z podanych składników wychodzi duża porcja bardzo sycącego pasztetu, która zapewni kilka smacznych posiłków. Najczęściej podaję go jako dodatek do kanapek, z chlebem żytnim, ogórkiem czy pomidorem. Z podanych składników wychodzi prawie 1,5 kg pasztetu, natomiast w 100 g mamy 117 kcal.
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą (około 5-7 cm ponad poziom ciecierzycy) i odstawiamy na noc do napęcznienia. Na drugi dzień gotujemy ją w wodzie, w której się moczyła dodając szczyptę soli przez około godzinę, aż będzie miękka. Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i gotujemy na parze do miękkości. Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor. Wszystkie składniki studzimy. Następnie kaszę jaglaną, marchew, pietruszkę, selera, cebulę, pestki dyni i ciecierzycę mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonych składników dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Pasztet przekładamy do keksówki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 50 minut w trybie góra-dół.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…