Pasztet warzywny z kaszą jaglaną (wegański i bezglutenowy)

Pasztet warzywny z kaszą jaglaną jest zdrowy, lekki i pyszny. Jego przygotowanie zabiera nieco czasu, ale za to z podanych składników wychodzi duża porcja bardzo sycącego pasztetu, która zapewni kilka smacznych posiłków. Najczęściej podaję go jako dodatek do kanapek, z chlebem żytnim, ogórkiem czy pomidorem. Z podanych składników wychodzi prawie 1,5 kg pasztetu, natomiast w 100 g mamy 117 kcal.

 

Składniki na pasztet warzywny z kaszą jaglaną (keksówka 27x11cm):

  • 4 średniej wielkości marchewki (350 g)
  • 2 pietruszki (150 g)
  • kawałek selera (100 g)
  • 200 g suchej ciecierzycy
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 3 duże cebule (200 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g suszonych pomidorów
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki soli, plaska łyżeczka ostrej papryki, pół łyżeczki wędzonej papryki, łyżeczka czosnku suszonego, pół łyżeczki pieprzu

 

Przygotowanie

Ciecierzycę zalewamy zimną wodą (około 5-7 cm ponad poziom ciecierzycy) i odstawiamy na noc do napęcznienia. Na drugi dzień gotujemy ją w wodzie, w której się moczyła dodając szczyptę soli przez około godzinę, aż będzie miękka. Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i gotujemy na parze do miękkości. Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor. Wszystkie składniki studzimy. Następnie kaszę jaglaną, marchew, pietruszkę, selera, cebulę, pestki dyni i ciecierzycę mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonych składników dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Pasztet przekładamy do keksówki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 50 minut w trybie góra-dół.

Pasztet warzywny z kaszą jaglaną (wegański i bezglutenowy)

Zobacz inne przepisy na pasztety bez mięsa:

Pasztet Jaglany Z Pieczonymi Warzywami (150 Kcal)

Najlepszy Pasztet Jaglany Z Pieczarkami (Wegański)

Pasztet Sojowy Z Daktylami

Najlepszy Pasztet Z Cukinii

Pasztet Z Czerwonej Soczewicy (77 Kcal)

Pasztet Jajeczny Z Pieczarkami

 

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Pasztet warzywny z kaszą jaglaną (wegański i bezglutenowy)
Autor przepisu
Opublikowano
Czas przygotowania
Milena

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Pyszna sałatka z kalafiora – na grilla i nie tylko

Pyszna sałatka z kalafiora, pomidorów i jajek jest prosta i szybka do zrobienia. Świetnie pasuje…

4 godziny ago

Kofty drobiowe – przepyszne szaszłyki z mięsa mielonego

Kofty drobiowe to smaczne, chude mięso mielone doprawione orientalnym przyprawami i upieczone na grillu bądź…

2 dni ago

Siekane kotlety z kurczaka a la pizza

Siekane kotlety z kurczaka a la pizza z papryką, kukurydzą i serem żółtym są szybkie…

4 dni ago

Schab zapiekany pod beszamelem – pomysł na pyszny obiad

Schab zapiekany pod beszamelem z serem żółtym to pyszne i niebanalne danie, które można podać…

6 dni ago

Kalafior zapiekany w sosie serowym – pyszny sposób na kalafiora

Kalafior zapiekany w sosie serowym to pyszne i aromatyczne danie, które można podać jako dodatek…

1 tydzień ago

Truskawkowa Fantazja – ciasto bez pieczenia

Truskawkowa Fantazja to pyszne i bardzo szybkie do zrobienia ciasto bez pieczenia na bazie jogurtów…

1 tydzień ago