Fit brownie z malinami bez dodatku cukru, a jeśli użyjemy bezglutenowego proszku do pieczenia, także bez glutenu jest lekkie, zdrowe i bardzo pyszne. Czekoladowe, wilgotne ciasto z dodatkiem malin to jedno z lepszych ciast jakie jadłam. W dodatku robi się je błyskawicznie – wystarczy 10 minut na przygotowanie i jakieś 20-25 minut na upieczenie. W 100 g ciasta mamy tylko 307 kalorii, więc jest o wiele lżejsze od swojej klasycznej wersji, ale za to równie smaczne.
Składniki na fit brownie z malinami:
- 160 ml oleju (rzepakowy)
- 170 g mąki z amarantusa
- 200 g suszonych daktyli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka (rozmiar L)
- 4 łyżki kakao
- 120 ml mleka (dałam 1,5%)
- łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 80 g malin lub innych owoców (mogą być mrożone)
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Daktyle wrzucamy do misy blendera, zalewamy mlekiem i miksujemy razem na gładką masę. Do masy daktylowej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wbijamy jajka, dodajemy kakao i olej. Całość miksujemy przez chwilę do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm). Wyrównujemy wierzch i w odstępach układamy na cieście maliny, lekko dociskając. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy z termoobiegiem przez około 20-25 min. Ciasto powinno wyjść wilgotne, lekko zakalcowate.
Czy mogę dać inną mąkę do brownie? Na przykład zwykła pszenną typ 450? U mnie w domu nie boimy się glutenu…
Tak, oczywiście można.
a inną mąkę? migdałową? jaglaną?
Tak, można zamienić mąki.
Na tortownicę 20 cm zmniejszyć składniki o polowe? Jak długo piec w takiej foremkę? Wyglada pysznie ♥️👍
Najlepiej kontrolować czas pieczenia i wyjąć ciasto kiedy będzie upieczone.