Fit sernik na jogurcie greckim jest lekki, puszysty i bardzo pyszny. Jeśli całość podzielimy na 12 porcji, to jedna będzie miała około 150 g i zawierała tylko 200 kcal, czyli o wiele mniej niż w tradycyjnym serniku. Także możemy zjeść taki kawałek bez żadnych wyrzutów sumienia. Choć jest to sernik bez sera, to w smaku bardzo przypomina zwykły pieczony sernik.
Składniki na fit sernik na jogurcie (tortownica o średnicy 24 cm):
Spód:
- 8 (35 g) łyżek otrębów pszennych
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu
Masa sernikowa:
- 1 kg jogurtu greckiego
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 4 jajka
- 100 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
- szczypta soli
Przygotowanie
Wszystkie składniki na spód przekładamy do miski, dokładnie mieszamy i wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy przez ok 8 minut w 180 C. Następnie wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy.
Zabieramy się za masę sernikową. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Resztę składników miksujemy krótko ze sobą. Pianę z białek przekładamy stopniowo do masy sernikowej. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników. Gotową masę wylewamy na otrębowy spód (lekko wystudzony, ale nie musi być zimny). Wyrównujemy i wkładamy na piekarnika. Pieczemy w 180 C przez około 45 min. Następnie uchylamy piekarnik i nie wyjmujemy sernika dopóki nie wystygnie. Dzięki nie narażaniu go na gwałtowną zmianę temp powinien nie opaść zbyt radykalnie.
![Fit sernik na jogurcie](https://e-przepisykulinarne.pl/wp-content/uploads/2019/03/fit_sernik2-1024x685.jpg)
Dzień dobry, Pani Mileno, sernik wygląda kusząco. Proszę mi powiedzieć czy mogę zrobić z polowy porcji masę serową ?
Oczywiście, można. Lepiej wtedy zastosować mniejsza blaszkę, żeby nie był zbyt płaski.
Czy można dodać mrożone owoce, np maliny do tego sernika?
Myślę, że tak, ale nie przesadzałabym z ilością, żeby sernik nie zrobił się zbyt wilgotny, bo może nie wyrosnąć.
Czy spód po wyjęciu z piekarnika powinien być konsystencji ugotowanego budyniu?
Raczej nie, można go podpiec chwilę dłużej.