Dania główne

Leczo z cukinią i pieczarkami – pyszny i prosty przepis

Leczo z cukinią i pieczarkami jest pyszną propozycją na sycący, aromatyczny i pełen warzyw obiad, który zasmakuje całej rodzinie. Bardzo lubię to szybkie i mało skomplikowane danie jednogarnkowe, dlatego można je spotkać na moim blogu w wielu wersjach. Tym razem do standardowych składników takich jak papryka cukinia, i kiełbasa dodałam pieczarki, które zostały podsmażone na smalcu.

Składniki na leczo z cukinią i pieczarkami:

  • 3 średniej wielkości cukinie
  • 500 g pieczarek
  • papryka czerwona
  • 500 g kiełbasy (typu śląska)
  • 2 cebule
  • około 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki smalcu (lub oleju rzepakowego)
  • oregano, papryka ostra, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, sól

Przygotowanie

Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy, przekrawamy na pół i kroimy w plastry. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy smalec, wrzucamy cebulę, kiełbasę i pieczarki. Całość podsmażamy, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie cukinię kroimy w kostkę, a paprykę w paski. Jeśli nasza cukinia nie jest już młoda, najlepiej najpierw obrać ją ze skórki i wydrążyć nasiona. Podsmażone składniki przekładamy do garnka, wrzucamy również paprykę i cukinię. Całość zalewamy passatą pomidorową. Leczo dusimy na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż cukinia i papryka będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy zioła i przyprawy.

Leczo z cukinią i pieczarkami – pyszny i prosty przepis

Zobacz inne przepisy na leczo:

Leczo Z Cukinią – Najprostszy Przepis

Dietetyczne Leczo Pieczone W Piekarniku (296 Kcal)

Leczo Z Boczkiem

Dietetyczne Leczo Ze Słodką Nutą (134 Kcal)

Leczo Z Cukinii, Bakłażana I Papryki

Leczo Z Kiełbasą I Papryką

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago