Dania główne

Zapiekane kotlety mielone po węgiersku

Zapiekane kotlety mielone po węgiersku to pyszne, aromatyczne i pełne warzyw danie idealne na sycący obiad dla całej rodziny. Delikatne kotlety mielone w towarzystwie dużej ilości papryki i cukinii, zapiekane z sosem pomidorowym i serem tworzą świetne połączenie. Jeśli znudziły wam się tradycyjnie podane kotlety mielone, ta odmiana z pewnością przypadnie wam do gustu. Potrawę można podać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.

Składniki na zapiekane kotlety mielone po węgiersku:

Kotlety:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (dałam z szynki wieprzowej)
  • jajko
  • kajzerka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

 

Sos:

  • 3 papryki (dałam 2 czerwone i żółtą)
  • niewielkiej wielkości cukinia
  • cebula biała/czosnkowa
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • pół łyżeczki cukru
  • papryka ostra, przyprawa suszone pomidory, sól, pieprz

Dodatkowo: 100 g sera (gouda lub mozzarella)

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy kotlety. Kajzerkę zalewamy zimną wodą i moczymy około 10 minut. Następnie bułkę odciskamy z wody i mielimy w maszynce lub rozdrabniamy widelcem. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę, czosnek i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką przez kilka minut. Następnie formujemy kotlety i smażymy je na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka. Cukinię w plastry, które następnie przekrawamy na pół. Passatę mieszamy z cukrem i przyprawami. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kotlety, na nie wysypujemy warzywa, a całość zalewamy passatą pomidorową. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez pół godziny pod przykryciem. Następnie zdejmujemy przykrycie, warzywa z kotletami można przemieszać i pieczemy jeszcze około 25 minut. Na 5 minut przez końcem pieczenia potrawę posypujemy startym serem.

Zapiekane kotlety mielone po węgiersku

Zobacz inne przepisy na dania inspirowane kuchnią węgierską:

Leczo Z Cukinią – Najprostszy Przepis

Leczo Z Kiełbasą I Papryką

Langosz – Drożdżowy Placek Węgierski

Śledzie Po Węgiersku Z Papryką

Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago