Dania główne

Kofty drobiowe – przepyszne szaszłyki z mięsa mielonego

Kofty drobiowe to smaczne, chude mięso mielone doprawione orientalnym przyprawami i upieczone na grillu bądź w piekarniku. Można je podać z sosem czosnkowym, czy tzatziki albo innym lekkim sosem na bazie jogurtu, a także z pieczonym ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw.

Kofta to potrawa popularna na Bliskim Wschodzie, w Grecji czy Indiach. Przygotowuje się je z mięsa mielonego (wołowego, drobiowego, jagnięciny czy baraniny) w formie kulek bądź cygar. Jest bardzo dużo wersji tej potrawy, natomiast w Polsce utarło się, że podajemy je w formie szaszłyków.

 

Składniki na kofty drobiowe (8 sztuk):

  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • niewielkiej wielkości cebula
  • pół łyżeczki mięty (świeża lub suszona)
  • pół łyżeczki papryki słodkiej (może być wędzona)
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • spora szczypta kminu rzymskiego
  • spora szczypta cynamonu
  • spora szczypta imbiru
  • pół łyżeczki chili lub pieprzu cayenne
  • sól (dałam himalajską), pieprz czarny
  • kilka gałązek natki pietruszki

 

Przygotowanie

Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekamy. Przyprawy, które nie są w proszku np. ziarna pieprzu, kolendry, sól gruboziarnistą tłuczemy w moździerzu na proszek. Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego czosnek, cebulę oraz wszystkie zioła i przyprawy. Ręką wyrabiamy całość przez kilka minut, aż masa stanie się jednolita i lekko lepiąca. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Następnie mięsem obklejamy patyczki do szaszłyków, formując walce. Kofty smarujemy lekko olejem z każdej strony. Smażymy je na grillu, patelni grillowej lub pieczemy w piekarniku z funkcją grilla przez około 25 minut, aż nabiorą złotego koloru.

 

Kofty drobiowe – przepyszne szaszłyki z mięsa mielonego

 

Zobacz inne przepisy na grilla:

Szaszłyki Z Kiełbasą, Kurczakiem I Warzywami

Kiełbasa Na Grilla W Prostej, Aromatycznej Marynacie

Biała Kiełbasa Na Grilla

Grillowane Tosty Z Jajkiem Na Twardo

Najlepsza Sałatka Ziemniaczana Do Grilla

Szybka Sałatka Z Ogórkiem I Serem Feta (Na Grilla)

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago