Sałatki i surówki

Surówka obiadowa na zimę z kapusty i ogórków – sprawdzony przepis

Surówka obiadowa na zimę z kapusty i ogórków to jedna z moich ulubionych. Jest pyszna, wyrazista w smaku i kolorowa. Stanowi świetnie uzupełnienie obiadu, ale doskonale sprawdzi się również na grillu. Lubię mieć pod ręką kilka zapasowych słoików, które są świetnym rozwiązaniem awaryjnym, kiedy akurat w lodówce zabraknie świeżych warzyw.

Składniki na surówkę obiadową na zimę z kapusty i ogórków (z podanych proporcji wychodzi 5 słoików o pojemności 1 litra):

  • mała główka białej kapusty (może być młoda) o wadze około 1,5 kg
  • 1 kg marchwi
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 4 średniej wielkości cebule
  • pęczek natki pietruszki

Zalewa:

  • 600 ml oleju
  • 400 ml octu 10%
  • 350 g cukru
  • 2 łyżki soli

 

Przygotowanie

Kapustę szatkujemy, ogórki kroimy w cienkie plasterki, cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, a natkę pietruszki drobno siekamy. Składniki przekładamy do jednej miski i zasypujemy łyżką soli. Mieszamy je dokładnie ze sobą, lekko ugniatając ręką. Odstawiamy na godzinę.

Wszystkie składniki zalewy wkładamy do garnka i zagotowujemy. Po zagotowaniu odstawiamy do przestygnięcia.

Po godzinie kapustę z warzywami odciskamy z wody i zalewamy chłodną (nie musi być całkowicie zimna) zalewą. Surówkę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, pilnując, aby warzywa całkowicie były w zalewie. Jeżeli w którymś słoiku będzie zbyt mało soku, można dolać odrobinę wody. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.

Ja pasteryzuję „na sucho” czyli w piekarniku. Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 120 C i pasteryzuję przez 30 minut od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam do przestygnięcia. Kiedy będą chłodne, nakrętki dokręcam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwracam do góry dnem na około 12 h.

Surówka obiadowa na zimę z kapusty i ogórków – sprawdzony przepis

Zobacz inne przepisy na surówki do słoików:

Długoterminowa Surówka Z Kapusty, Ogórków I Papryki

Dwutygodniowa Surówka Z Kapusty (Jak U Chińczyka)

Ogórki W Miodzie – Do Słoików Na Zimę

Ogórki W Ketchupie – Ogórki Na Zimę

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Witam, czy oleju można dać mniej lub wcale? Chodzi o wartości kaloryczne. Po jakim czasie w słoiku jest ta surówka w miseczce na zdjęciu?

    • Można spróbować. Proponuję wtedy dodać wody w tych samych proporcjach. Zdjęcie było zrobione kilka dni po przygotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago