Błyskawiczna sałatka ryżowa z ananasem
Sałatka ryżowa z ananasem, kukurydzą i marynowanymi cebulkami jest szybka i prosta do zrobienia. Świetnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy, a także jako lunch do pracy, gdyż jest bardzo sycąca i pyszna. Można ją przygotować dzień przed podaniem, z czasem jest nawet lepsza. Lubię przygotowywać takie błyskawiczne sałatki, gdyż wystarczy poświęcić około pół godziny na ich przygotowanie, a mam śniadanie czy kolację na 2-3 dni.
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, uważając aby się nie rozgotował. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę, ananasa i cebulki odsączamy z zalewy. Ja składniki po odsączeniu kładę w miseczkach wyłożonych ręcznikiem papierowym, aby wchłonął on nadmiar płynu. Ananasa i ser żółty kroimy w kostkę. Cebulki drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy majonez i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Sałatkę przed podaniem odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…