Ciasta i desery

Ciasto Fale Dunaju z jabłkami – sprawdzony przepis

Ciasto Fale Dunaju z jabłkami to klasyczny wypiek przygotowany według starego i wypróbowanego przepisu mojej mamy. Ciasto jest pyszne, puszyste i mięciutkie, a masa budyniowa lekka i aksamitna. Całość dopełnia przepyszna polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady.

 

Składniki na ciasto Fale Dunaju z jabłkami (blaszka o wym. 28×23 cm):

  • 280 g mąki pszennej (tortowej)
  • 250 g masła
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 180 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka

 

Dodatkowo do ciasta ciemnego:

  • łyżka kakao
  • łyżka mleka

 

Krem:

    • 700 ml mleka
    • 2 żółtka
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżka mąki pszennej
    • 160 g cukru
    • łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 150 g masła

 

Polewa:

    • 100 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
    • łyżka masła
    • 1/4 szklanki mleka

 

Ponadto: duże jabłko lub dwa mniejsze

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Masło ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę, następnie cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku. Potem powoli wsypujemy mąkę. Na koniec dodajemy mleko i ucieramy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części, mniej więcej 1/3 i 2/3. Do mniejszej porcji ciasta dodajemy kakao i mleko. Miksujemy do połączenia składników. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy najpierw ciasto białe, a na nie brązowe. Wygładzamy wierzch. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki. Owoce układamy na wierzchu ciasta i lekko je dociskamy. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół na środkowej półce. Upieczone ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Przygotowujemy krem. Pół litra mleka zagotowujemy z cukrem i ekstraktem waniliowym. Resztę mleka mieszamy (najlepiej trzepaczką) z mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkami. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy mikserem, aż stanie się puszyste. Następnie dokładamy po kilka łyżek zimnego budyniu, cały czas ucierając. Gotową masę wylewamy na wystudzone ciasto. Całość wkładamy do lodówki na 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy pokruszoną na tabliczki czekoladę i mleko. Całość zagotowujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aby polewa się nie przypaliła. Odstawiamy na chwilę, aby się lekko wystudziła. Następnie polewę wylewamy na ciasto. Kiedy polewa całkowicie wystygnie, ciasto można z powrotem włożyć do lodówki, aby masa budyniowa dobrze zastygła.

Ciasto Fale Dunaju z jabłkami – sprawdzony przepis

Zobacz inne przepisy na ciasta z masą budyniową:

Ciasto Lodowiec bez pieczenia

Ciasto z masą budyniową i musem truskawkowym bez mąki – dietetyczne ciasto (192 kcal)

Biszkopt z masą budyniową

Szarlotka bez pieczenia z masą budyniową

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago