Fit placki ziemniaczane z dynią

Fit placki ziemniaczane z dynią
Fit placki ziemniaczane z dynią

Fit placki ziemniaczane z dynią pieczone w piekarniku są zdrowe, smaczne, chrupiące i niskokaloryczne. Jeśli z podanych składników zrobimy 12 placków, to jeden będzie miał tylko 77 kcal. Placki świetnie smakują podane z sosem czosnkowym lub jogurtowym i ulubioną surówką. Jeśli chcecie przygotować je w wersji wegańskiej to po prostu nie dodawajcie jajka, też będą dobre. Dzięki dodaniu mąki z ciecierzycy placki są bezglutenowe, ale jeśli gluten wam nie przeszkadza, możecie dodać każdą inną mąkę.

 

Składniki na fit placki ziemniaczane z dynią (około 12 sztuk):

    • 1 kg ziemniaków
    • mała dynia wielkości około 1 kg (po obraniu i wydrążeniu pestek zostanie około 0,5 kg)
    • cebula
    • 2 czubate łyżki mąki z ciecierzycy (albo innej)
    • jajko
    • około pół łyżeczki soli

 

Przygotowanie

Ziemniaki i cebulę obieramy. Dynię przekrawamy na cztery części, obieramy i wydrążamy pestki oraz włókna. Dynię, ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Warzywa odciskamy z nadmiaru wody. Do odciśniętych składników dodajemy jajko, mąkę i sól. Całość mieszamy dokładnie. Na wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem blaszkę nakładamy po sporej łyżce papki warzywnej i formujemy placuszki. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40 minut z termoobiegiem. Placki można również usmażyć na oleju, ale będą bardziej kaloryczne.

Fit placki ziemniaczane z dynią
Fit placki ziemniaczane z dynią

Zobacz inne przepisy z dynią:

Jesienny gulasz z dynią

Ragoût ze schabu i dyni

Zapiekanka ziemniaczana z dynią

Placki ziemniaczano-dyniowe