Fit placki ziemniaczane z dynią pieczone w piekarniku są zdrowe, smaczne, chrupiące i niskokaloryczne. Jeśli z podanych składników zrobimy 12 placków, to jeden będzie miał tylko 77 kcal. Placki świetnie smakują podane z sosem czosnkowym lub jogurtowym i ulubioną surówką. Jeśli chcecie przygotować je w wersji wegańskiej to po prostu nie dodawajcie jajka, też będą dobre. Dzięki dodaniu mąki z ciecierzycy placki są bezglutenowe, ale jeśli gluten wam nie przeszkadza, możecie dodać każdą inną mąkę.
Składniki na fit placki ziemniaczane z dynią (około 12 sztuk):
-
- 1 kg ziemniaków
-
- mała dynia wielkości około 1 kg (po obraniu i wydrążeniu pestek zostanie około 0,5 kg)
-
- cebula
-
- 2 czubate łyżki mąki z ciecierzycy (albo innej)
-
- jajko
-
- około pół łyżeczki soli
Przygotowanie
Ziemniaki i cebulę obieramy. Dynię przekrawamy na cztery części, obieramy i wydrążamy pestki oraz włókna. Dynię, ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Warzywa odciskamy z nadmiaru wody. Do odciśniętych składników dodajemy jajko, mąkę i sól. Całość mieszamy dokładnie. Na wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem blaszkę nakładamy po sporej łyżce papki warzywnej i formujemy placuszki. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40 minut z termoobiegiem. Placki można również usmażyć na oleju, ale będą bardziej kaloryczne.
Zostaw odpowiedź