Ciasta i desery

Paluchy wiedźmy – kruche ciastka migdałowe

Paluchy wiedźmy to nic innego jak kruche ciastka migdałowe w nietypowej odsłonie. W takim kształcie można je zrobić na Halloween, a w ciągu roku z kruchego ciasta można formować inne kształty jakie tylko podsunie nam wyobraźnia. Po upieczeniu można je przyozdabiać lukrem, czekoladą czy za pomocą gotowych pisaków cukrowych. Taka zabawa z pewnością sprawi dużo frajdy dzieciom.

 

Składniki na paluchy wiedźmy – kruche ciasta migdałowe:

    • 380 g mąki pszennej krupczatki
    • 130 g cukru pudru
    • 200 g masła
    • jajko (rozmiar L)
    • 1,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
    • szczypta soli
    • plaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • około 60 g obranych migdałów

 

Przygotowanie

Na stolnicy robimy kopczyk z mąki, cukru, soli i proszku do pieczenia. W środek kopczyka wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt migdałowy i posiekane na małe kawałki zimne masło. Zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy je folią aluminiową i wstawiamy na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na kulki wielkości mandarynki i z każdej z nich formujemy wałek grubości palca. Wałek ucinamy nożem na około 7 cm kawałki. Każdy w nich formujemy w palucha tj. zaokrąglamy końcówki, robimy po trzy wgłębienia przy końcach, tak aby wyglądały jak najbardziej naturalnie. Przy jednym końcu walca wciskamy migdał, który ma imitować paznokieć. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pieczemy około 15 minut w trybie góra-dół. Ostudzone ciastka można przyozdobić „krwią”. Rozpuściłam płaską łyżeczkę żelatyny w 1/3 szklanki gorącej wody. Kiedy przestygła wlałam syrop malinowy. Gdy galaretka zaczęła tężeć, tak że dało się ją układać na ciastach i nie spływała, porobiłam różne kleksy. Można je też “ustroić” dżemem w czerwonym kolorze.

Paluchy wiedźmy – kruche ciasta migdałowe

Zobacz inne przepisy na ciastka i szybkie desery:

Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką

Ciasteczka owsiane z rodzynkami

Drożdżowe paluchy z serem

Szybkie oponki z serków homogenizowanych

Mini pączki bananowe w 15 minut

Zdrowe batoniki marchewkowe

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago