Ciasta i desery

Paluchy wiedźmy – kruche ciastka migdałowe

Paluchy wiedźmy to nic innego jak kruche ciastka migdałowe w nietypowej odsłonie. W takim kształcie można je zrobić na Halloween, a w ciągu roku z kruchego ciasta można formować inne kształty jakie tylko podsunie nam wyobraźnia. Po upieczeniu można je przyozdabiać lukrem, czekoladą czy za pomocą gotowych pisaków cukrowych. Taka zabawa z pewnością sprawi dużo frajdy dzieciom.

 

Składniki na paluchy wiedźmy – kruche ciasta migdałowe:

    • 380 g mąki pszennej krupczatki
    • 130 g cukru pudru
    • 200 g masła
    • jajko (rozmiar L)
    • 1,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
    • szczypta soli
    • plaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • około 60 g obranych migdałów

 

Przygotowanie

Na stolnicy robimy kopczyk z mąki, cukru, soli i proszku do pieczenia. W środek kopczyka wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt migdałowy i posiekane na małe kawałki zimne masło. Zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy je folią aluminiową i wstawiamy na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na kulki wielkości mandarynki i z każdej z nich formujemy wałek grubości palca. Wałek ucinamy nożem na około 7 cm kawałki. Każdy w nich formujemy w palucha tj. zaokrąglamy końcówki, robimy po trzy wgłębienia przy końcach, tak aby wyglądały jak najbardziej naturalnie. Przy jednym końcu walca wciskamy migdał, który ma imitować paznokieć. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pieczemy około 15 minut w trybie góra-dół. Ostudzone ciastka można przyozdobić „krwią”. Rozpuściłam płaską łyżeczkę żelatyny w 1/3 szklanki gorącej wody. Kiedy przestygła wlałam syrop malinowy. Gdy galaretka zaczęła tężeć, tak że dało się ją układać na ciastach i nie spływała, porobiłam różne kleksy. Można je też “ustroić” dżemem w czerwonym kolorze.

Paluchy wiedźmy – kruche ciasta migdałowe

Zobacz inne przepisy na ciastka i szybkie desery:

Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką

Ciasteczka owsiane z rodzynkami

Drożdżowe paluchy z serem

Szybkie oponki z serków homogenizowanych

Mini pączki bananowe w 15 minut

Zdrowe batoniki marchewkowe

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago