Roladki drobiowe ze szpinakiem – przepis na wyśmienity obiad
Roladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w pysznym sosie to wykwintne i wyborne danie, które można podać nie tylko na niedzielny obiad. Roladki przygotowałam z udźców indyka i wyszły bardzo smaczne, ale świetnie też sprawdzi się karkówka wieprzowa pokrojona w plastry. Danie podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Farsz:
Przygotowujemy farsz. Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy przez minutę na roztopionym na patelni maśle. Następnie dodajemy szpinak i smażymy, aż nadmiar płynu odparuje. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory i przyprawy. Całość mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Mięso z udźców indyka myjemy, oczyszczamy z błon i lekko rozbijamy tłuczkiem, aby utworzyć większy płat mięsa jak na kotlety. Każdy kawałek oprószamy solą i pieprzem. Na mięsie rozsmarowujemy po czubatej łyżeczce farszu i zwijamy w rolady. Mięso spinamy wykałaczkami. Każdą roladkę obtaczamy w mące i układamy na patelni z dobrze rozgrzanym olejem. Smażymy je na dużym ogniu przez 3-4 minuty najpierw od strony, gdzie mamy „łączenie”. Następnie obracamy roladki i smażymy kolejne kilka minut. Podsmażone roladki zalewamy bulionem, przykrywamy pokrywką i dusimy około 45 minut na niezbyt dużym ogniu. W tym czasie obracamy je kilkukrotnie. Następnie zdejmujemy pokrywkę, wlewamy śmietanę, dodajemy przyprawy. Całość dusimy już bez przykrycia około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…