Zupy

Zupa buraczkowa z ziemniakami – przepis na prostą zupę z burakami

Zupa buraczkowa z ziemniakami to prosta do zrobienia, pyszna i rozgrzewająca zupa o pięknym, czerwonym kolorze. Można ją zrobić na rosole, który został z dnia poprzedniego. Taki domowy barszczyk jest idealny na chłodne, jesienne dni, gdyż jest pożywny, zdrowy i smaczny. Świetnie smakuje w towarzystwie chrupiącej bułki. Gdyby nie to, że najpierw trzeba ugotować buraki, zupę zrobiłoby się błyskawicznie. Ale zawsze buraki można ugotować dzień wcześniej lub za jednym razem ugotować większą ilość i zamrozić kilka. Będą wtedy w sam raz do szybkiej zupy.

 

Składniki na zupę buraczkowa z ziemniakami:

    • 2 litry bulionu drobiowego
    • 4 buraki średniej wielkości
    • 6 ziemniaków średniej wielkości
    • ćwiartka selera
    • korzeń pietruszki
    • marchewka
    • 2 ząbki czosnku
    • 1,5 łyżki octu jabłkowego
    • 3 łyżki śmietany 30%
    • kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
    • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Buraki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Przy starych burakach może to zająć 2-3 godziny. Następnie studzimy je, obieramy i kroimy w kostkę. Bulion zagotowujemy z zielem angielskim, liściem laurowym i ząbkami czosnku w łupinkach. W tym czasie obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce. Do gotującego się bulionu dorzucamy warzywa i całość gotujemy na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy buraki, ocet, śmietanę i przyprawy do smaku. Całość gotujemy jeszcze kilka minut.

Zupa buraczkowa z ziemniakami – przepis na prostą zupę z burakami

 

Zobacz przepisy na inne rozgrzewające zupy:

Tradycyjna zupa fasolowa – sprawdzony przepis

Grochówka wojskowa na żeberkach

Soczewica po bretońsku

Zupa porowa z czosnkowymi grzankami

Zupa cebulowa pod ciastem francuskim

Zupa z czerwoną soczewicą

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

22 godziny ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago