Zupy

Zupa buraczkowa z ziemniakami – przepis na prostą zupę z burakami

Zupa buraczkowa z ziemniakami to prosta do zrobienia, pyszna i rozgrzewająca zupa o pięknym, czerwonym kolorze. Można ją zrobić na rosole, który został z dnia poprzedniego. Taki domowy barszczyk jest idealny na chłodne, jesienne dni, gdyż jest pożywny, zdrowy i smaczny. Świetnie smakuje w towarzystwie chrupiącej bułki. Gdyby nie to, że najpierw trzeba ugotować buraki, zupę zrobiłoby się błyskawicznie. Ale zawsze buraki można ugotować dzień wcześniej lub za jednym razem ugotować większą ilość i zamrozić kilka. Będą wtedy w sam raz do szybkiej zupy.

 

Składniki na zupę buraczkowa z ziemniakami:

    • 2 litry bulionu drobiowego
    • 4 buraki średniej wielkości
    • 6 ziemniaków średniej wielkości
    • ćwiartka selera
    • korzeń pietruszki
    • marchewka
    • 2 ząbki czosnku
    • 1,5 łyżki octu jabłkowego
    • 3 łyżki śmietany 30%
    • kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
    • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Buraki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Przy starych burakach może to zająć 2-3 godziny. Następnie studzimy je, obieramy i kroimy w kostkę. Bulion zagotowujemy z zielem angielskim, liściem laurowym i ząbkami czosnku w łupinkach. W tym czasie obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce. Do gotującego się bulionu dorzucamy warzywa i całość gotujemy na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy buraki, ocet, śmietanę i przyprawy do smaku. Całość gotujemy jeszcze kilka minut.

Zupa buraczkowa z ziemniakami – przepis na prostą zupę z burakami

 

Zobacz przepisy na inne rozgrzewające zupy:

Tradycyjna zupa fasolowa – sprawdzony przepis

Grochówka wojskowa na żeberkach

Soczewica po bretońsku

Zupa porowa z czosnkowymi grzankami

Zupa cebulowa pod ciastem francuskim

Zupa z czerwoną soczewicą

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago