Zupa buraczkowa z ziemniakami – przepis na prostą zupę z burakami
Zupa buraczkowa z ziemniakami to prosta do zrobienia, pyszna i rozgrzewająca zupa o pięknym, czerwonym kolorze. Można ją zrobić na rosole, który został z dnia poprzedniego. Taki domowy barszczyk jest idealny na chłodne, jesienne dni, gdyż jest pożywny, zdrowy i smaczny. Świetnie smakuje w towarzystwie chrupiącej bułki. Gdyby nie to, że najpierw trzeba ugotować buraki, zupę zrobiłoby się błyskawicznie. Ale zawsze buraki można ugotować dzień wcześniej lub za jednym razem ugotować większą ilość i zamrozić kilka. Będą wtedy w sam raz do szybkiej zupy.
Buraki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Przy starych burakach może to zająć 2-3 godziny. Następnie studzimy je, obieramy i kroimy w kostkę. Bulion zagotowujemy z zielem angielskim, liściem laurowym i ząbkami czosnku w łupinkach. W tym czasie obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce. Do gotującego się bulionu dorzucamy warzywa i całość gotujemy na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy buraki, ocet, śmietanę i przyprawy do smaku. Całość gotujemy jeszcze kilka minut.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…