Gołąbki z piekarnika – przepis na fit gołąbki
Gołąbki z piekarnika z kapusty włoskiej i farszem z kaszy jęczmiennej i mięsa mielonego z indyka są bardzo smaczne, lekkie i małokaloryczne. Robi się je szybko i bezproblemowo. Jeden mały gołąbek ma tylko niecałe 100 kcal, choć są niezwykle sycące. Wystarczyło mi trzy, żeby się najeść. Gołąbki podałam z sosem pieczarkowym.
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Surowe mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy kaszę, cebulę i przyprawy. Całość wyrabiamy dokładnie ręką przez kilka minut, aby powstała jednolita masa.
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli, zagotowujemy. Do wrzącej wody wkładamy kapustę z wyciętym głąbem i parzymy ją na niewielkim ogniu przez około 6-8 minut. Stopniowo ściągamy liście, które robią się miękkie. Ze zdjętych liści odkrawamy grube nerwy liściowe.
Na każdym liściu układamy łyżkę farszu. Zwijamy najpierw boki, a następnie rolujemy. Małe liście kapusty i te, które nam się uszkodziły podczas gotowania układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nich układamy gołąbki. Zalewamy je bulionem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy pod przykryciem przez około godzinę, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut, aby się zarumieniły.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
View Comments
Ostatnio chodzą za mną gołąbki... ale te do jedzenia :) na pewno wypróbuje takie z piekarnika.