Schab gotowany w rękawie – mięciutki i delikatny
Schab gotowany w rękawie to prosty przepis na pyszną wędlinę do kanapek. Do tej pory nie lubiłam wędlin ze schabu, gdyż były twarde i suche. Natomiast mięso przygotowane w ten sposób jest delikatne, miękkie i soczyste. Wędlina jest aromatyczna, pachnąca, rozpływa się w ustach. Nie wymaga też dużego nakładu pracy, żeby ją przygotować. Należy tylko pamiętać, żeby odpowiednio wcześniej zamarynować mięso. Polecam!
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól peklową, papryki, majeranek i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Tak powstałą marynatą nacieramy mięso, które wkładamy do rękawa do pieczenia (może to też być woreczek przeznaczony do szynkowara). Worek dokładnie zawiązujemy, starając się pozbyć powietrza wewnątrz. Mięso odstawiamy do lodówki na około 48 godzin.
Po tym czasie mięso w worku przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą, tak aby było w niej całkowicie zanurzone. Do wody wsypujemy sól kuchenną. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę (licząc od momentu zagotowania się wody). Do wody może przedostać się część marynaty, ale nie przejmujemy się tym. Po godzinie garnek odcedzamy z wody, mięso wyjmujemy z worka i pozostawiamy do przestygnięcia.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
View Comments
Naprawdę super przepis. Wyszło przepysznie.
Pyszna wedlina