Śniadania

Schab gotowany w rękawie – mięciutki i delikatny

Schab gotowany w rękawie to prosty przepis na pyszną wędlinę do kanapek. Do tej pory nie lubiłam wędlin ze schabu, gdyż były twarde i suche. Natomiast mięso przygotowane w ten sposób jest delikatne, miękkie i soczyste. Wędlina jest aromatyczna, pachnąca, rozpływa się w ustach. Nie wymaga też dużego nakładu pracy, żeby ją przygotować. Należy tylko pamiętać, żeby odpowiednio wcześniej zamarynować mięso. Polecam!

 

Składniki na schab gotowany w rękawie:

    • duży kawałek schabu około 1,2 kg (wzięłam taki przeplatany tłuszczem, dzięki niemu mięso jest bardziej soczyste i kruche)
    • 3 ząbki czosnku
    • łyżeczka soli peklowej (można użyć zwykłej, ale mięso nie będzie wtedy tak różowe)
    • łyżka oleju
    • po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
    • łyżeczka majeranku
    • niecałe pół łyżeczki pieprzu
    • łyżeczka soli kuchennej

 

Przygotowanie

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól peklową, papryki, majeranek i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Tak powstałą marynatą nacieramy mięso, które wkładamy do rękawa do pieczenia (może to też być woreczek przeznaczony do szynkowara). Worek dokładnie zawiązujemy, starając się pozbyć powietrza wewnątrz. Mięso odstawiamy do lodówki na około 48 godzin.

Po tym czasie mięso w worku przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą, tak aby było w niej całkowicie zanurzone. Do wody wsypujemy sól kuchenną. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę (licząc od momentu zagotowania się wody). Do wody może przedostać się część marynaty, ale nie przejmujemy się tym. Po godzinie garnek odcedzamy z wody, mięso wyjmujemy z worka i pozostawiamy do przestygnięcia.

Schab gotowany w rękawie – mięciutki i delikatny

 

Zobacz inne przepisy na domowe wędliny:

Wędlina drobiowa z suszonymi pomidorami

Domowa wędlina czosnkowa na kanapki

Pyszna, chuda wędlina z piersi kurczaka

Boczek pieczony z goździkami

Szynka pieczona

Wędlina drobiowa z suszonymi pomidorami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena
Tags: czosnekschab

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago