Kurczak zapiekany w ketchupie z pieczarkami i papryką to przepis na bardzo prosty i szybki obiad. Piersi z kurczaka wychodzą soczyste i nieprzesuszone. Danie jest lekkie, smaczne i aromatyczne. Nawet będąc na diecie odchudzającej można się na nie skusić, gdyż jeśli całość podzielimy na trzy porcje to jedna będzie miała tylko około 250 kcal. Kurczaka podajemy je z ryżem, kaszą lub makaronem.
Składniki na kurczaka zapiekanego w ketchupie:
-
- 500 g piersi z kurczaka
-
- 2 cebule
-
- 250 g pieczarek
-
- papryka czerwona
-
- pół szklanki ketchupu (dałam ostry)
-
- pół szklanki wody
-
- łyżka miodu
-
- sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek suszony, papryka ostra
Przygotowanie
Kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w paski. Ketchup mieszamy z wodą, miodem i przyprawami. Tak powstałym sosem zalewamy kurczaka i mieszamy, aby każdy kawałek był dokładnie zanurzony. Kurczaka odstawiamy przynajmniej na pół godziny (można też na całą noc). Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w grube paski, cebulę również. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cebulę, pieczarki i paprykę. Na warzywach rozkładamy kurczaka wraz z całą marynatą. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy z funkcją termoobiegu przez 30 minut pod przykryciem i kolejne 10 minut bez przykrycia.
Zostaw odpowiedź