Kurczak zapiekany w ketchupie – szybki i prosty przepis na obiad
Kurczak zapiekany w ketchupie z pieczarkami i papryką to przepis na bardzo prosty i szybki obiad. Piersi z kurczaka wychodzą soczyste i nieprzesuszone. Danie jest lekkie, smaczne i aromatyczne. Nawet będąc na diecie odchudzającej można się na nie skusić, gdyż jeśli całość podzielimy na trzy porcje to jedna będzie miała tylko około 250 kcal. Kurczaka podajemy je z ryżem, kaszą lub makaronem.
Kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w paski. Ketchup mieszamy z wodą, miodem i przyprawami. Tak powstałym sosem zalewamy kurczaka i mieszamy, aby każdy kawałek był dokładnie zanurzony. Kurczaka odstawiamy przynajmniej na pół godziny (można też na całą noc). Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w grube paski, cebulę również. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cebulę, pieczarki i paprykę. Na warzywach rozkładamy kurczaka wraz z całą marynatą. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy z funkcją termoobiegu przez 30 minut pod przykryciem i kolejne 10 minut bez przykrycia.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…