Ciasto Kokosek bez pieczenia – przepis na deser a la bounty

Ciasto Kokosek bez pieczenia to pyszny deser z masą kokosową na herbatnikach, a całość oblana polewą czekoladową. Jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, nawet początkującym kucharzom nie powinno sprawić problemów. Jedyne utrudnienie jest takie, że trzeba poczekać, aż masa ostygnie, aby móc rozpocząć konsumpcję. Jeśli lubicie kokosowy smak, to takie ciasto z pewnością wam zasmakuje. Kokosek jest idealny, kiedy najdzie was ochota na coś słodkiego, a nie macie ochoty siedzieć długo w kuchni.

 

Składniki na ciasto Kokosek bez pieczenia:

    • 750 ml mleka (dałam 1,5%, można też wykorzystać napój roślinny)
    • 200 g wiórków kokosowych
    • 100 g kaszy manny (pół szklanki)
    • 180 g cukru (szklanka)
    • 150 g masła
    • około 200 g herbatników (zwykłe lub kakaowe)
    • 100 g czekolady (dałam gorzką, może też być mleczna)
    • 50 ml śmietanki 30%

 

Przygotowanie

Mleko, masło i cukier wkładamy do garnka i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając, aby wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły ze sobą. Kiedy mleko zacznie wrzeć, powoli wsypujemy kaszę mannę, cały czas intensywnie mieszając, najlepiej trzepaczką. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe. Masę gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, przez kilka minut, aż zgęstnieje. Na dnie blaszki (moja ma wymiary 24x24cm, można użyć też nieco mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Na nie wylewamy masę kokosową, wyrównujemy i układamy drugą warstwę herbatników. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.

Czekoladę połamaną na kostki i śmietankę podgrzewamy na wolnym ogniu w rondelku, od czasu do czasu mieszając, aby nic się nie przypaliło. Polewę doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wylewamy ją na wystudzone ciasto. Kiedy całość będzie całkowicie zimna, ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie można je już bez problemu kroić.

Ciasto Kokosek bez pieczenia – przepis na deser a la bounty

Zobacz inne przepisy na ciasto z kokosem:

Kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto Kokosowa Blondynka

Brzoskwiniowo-kokosowa pychotka bez pieczenia

Szybkie kokosanki

Ciasto Bounty

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago