Ciasto Kokosek bez pieczenia – przepis na deser a la bounty

Ciasto Kokosek bez pieczenia to pyszny deser z masą kokosową na herbatnikach, a całość oblana polewą czekoladową. Jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, nawet początkującym kucharzom nie powinno sprawić problemów. Jedyne utrudnienie jest takie, że trzeba poczekać, aż masa ostygnie, aby móc rozpocząć konsumpcję. Jeśli lubicie kokosowy smak, to takie ciasto z pewnością wam zasmakuje. Kokosek jest idealny, kiedy najdzie was ochota na coś słodkiego, a nie macie ochoty siedzieć długo w kuchni.

 

Składniki na ciasto Kokosek bez pieczenia:

    • 750 ml mleka (dałam 1,5%, można też wykorzystać napój roślinny)
    • 200 g wiórków kokosowych
    • 100 g kaszy manny (pół szklanki)
    • 180 g cukru (szklanka)
    • 150 g masła
    • około 200 g herbatników (zwykłe lub kakaowe)
    • 100 g czekolady (dałam gorzką, może też być mleczna)
    • 50 ml śmietanki 30%

 

Przygotowanie

Mleko, masło i cukier wkładamy do garnka i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając, aby wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły ze sobą. Kiedy mleko zacznie wrzeć, powoli wsypujemy kaszę mannę, cały czas intensywnie mieszając, najlepiej trzepaczką. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe. Masę gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, przez kilka minut, aż zgęstnieje. Na dnie blaszki (moja ma wymiary 24x24cm, można użyć też nieco mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Na nie wylewamy masę kokosową, wyrównujemy i układamy drugą warstwę herbatników. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.

Czekoladę połamaną na kostki i śmietankę podgrzewamy na wolnym ogniu w rondelku, od czasu do czasu mieszając, aby nic się nie przypaliło. Polewę doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wylewamy ją na wystudzone ciasto. Kiedy całość będzie całkowicie zimna, ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie można je już bez problemu kroić.

Ciasto Kokosek bez pieczenia – przepis na deser a la bounty

Zobacz inne przepisy na ciasto z kokosem:

Kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto Kokosowa Blondynka

Brzoskwiniowo-kokosowa pychotka bez pieczenia

Szybkie kokosanki

Ciasto Bounty

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago