Wegetariańskie

Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem – szybki przepis na bezmięsny obiad

Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem i dodatkiem sera żółtego to bardzo smaczne i szybkie do zrobienia danie, które można podać na obiad zamiast tradycyjnych kotletów mielonych. Świetnie sprawdzą się, kiedy nie mamy ochoty na mięso. Przygotowuje się je z kilku tanich składników, a w smaku są bardzo dobre, delikatne, z chrupiącą skórką i ciągnącym się serem żółtym w środku. Podałam je z ziemniakami z wody i gotowanym kalafiorem. Świetnie sprawdzą się do nich również buraczki lub surówka z kiszonej kapusty. Można również przygotować do nich jakiś sos np. chrzanowy, musztardowy lub pieczarkowy. Kiedy zostanie wam kilka sztuk z obiadu, można je też pokroić na kanapki.

Składniki na kotlety jajeczne ze szczypiorkiem (5 dużych sztuk):

    • 6 jajek (rozmiar M)
    • kajzerka lub inna bułka pszenna
    • ząbek czosnku
    • około 80 g sera żółtego
    • pęczek szczypioru
    • sól, pieprz, papryka ostra
    • bułka tarta do obtoczenia

 

Przygotowanie

5 jajek gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Bułkę rwiemy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut. Następnie odciskamy ją z nadmiaru wody i rozdrabniamy widelcem. Ser żółty ścieramy na tarce, szczypiorek drobno siekamy. Do miski przekładamy starte jajka, rozdrobnioną bułkę, ser żółty i szczypiorek. Dodajemy również jedno surowe jajko oraz przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Jeśli masa wydaje się zbyt luźna, można dodać trochę bułki tartej. Z masy formujemy kule wielkości kiwi i lekko je spłaszczamy. Kotlety obtaczamy dokładnie w bułce tartej. Układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy na średnim ogniu po kilka minut (na złoty kolor) z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem – szybki przepis na bezmięsny obiad

Zobacz inne przepisy na bezmięsne kotlety:

Opiekanki z gotowanych kartofli – stary przepis na kotlety ziemniaczane

Kotlety z ryżu i warzyw – pyszny pomysł na bezmięsny obiad

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej – przepis na bezmięsne mielone

Kotlety ruskie – przepis na tani obiad

Kotlety jajeczne z pieczarkami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago