Okazyjne

Roladki naleśnikowe z łososiem wędzonym – pyszna przekąska

Roladki naleśnikowe z łososiem wędzonym, sałatą i serkiem kanapkowym to pyszne przekąski, które można podać na imprezie czy rodzinnej uroczystości. Są bardzo smaczne, kolorowe i ładnie prezentują się na stole.

 

Składniki na roladki naleśnikowe z łososiem wędzonym:

Naleśniki ( około 6 sztuk):

      • szklanka mleka (szklanka – 220 ml)
      • pół szklanki wody gazowanej
      • szklanka mąki pszennej
      • 1 jajko
      • łyżka oleju
      • szczypta soli

 

Farsz:

    • 150 g łososia wędzonego na zimno (pokrojony w cienkie plasterki)
    • 2-3 kawałki papryki marynowanej
    • kilka liści sałaty masłowej
    • serek kanapkowy naturalny lub śmietankowy
    • łyżka jogurtu naturalnego
    • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Do roladek smażę naleśniki nieco grubsze niż te do krokietów. Smażymy je z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność. Naleśniki odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy farsz. Serek kanapkowy mieszamy z jogurtem i doprawiamy do smaku. Paprykę kroimy w paski, sałatę myjemy i osuszamy. Naleśniki smarujemy serkiem kanapkowym, układamy na nich liście sałaty, kawałki łososia i paprykę. Całość zwijamy ciasno w rulon. Rolady kroimy ostrym nożem na kawałki około 3-4 cm każda. Roladki naleśnikowe z łososiem wędzonym są od razu gotowe do podania, ale można je też najpierw schłodzić w lodówce.

Zobacz inne przepisy na przekąski z naleśników:

Sakiewki z naleśników zapiekane w sosie serowym

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Naleśniki z gyrosem zapiekane w piekarniku

Odchudzone naleśniki z serkiem i sosem brzoskwiniowym (194 kcal)

Naleśniki z tuńczykiem zapiekane z serem żółtym

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago