Wątróbka a la strogonow to szybki przepis na gulasz z wątróbki drobiowej wzorowany na klasycznym strogonowie. Takie danie jest bardzo smaczne i sycące, a wątróbka wychodzi bardzo delikatna i mięciutka. Jeśli lubicie wątróbkę, a znudziła wam się w standardowej wersji czyli smażona z cebulą, to musicie wypróbować ten przepis. A jeśli nie jesteście jej zwolennikami to może w tej wersji się przekonacie. Wątróbkę warto od czasu do czasu włączyć do diety, gdyż jest bogatym źródłem żelaza, witaminy A oraz witamin z grupy B.
Składniki na wątróbkę a la strogonow:
-
- ok. 700-800 g wątróbki drobiowej
-
- około 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
-
- 250 g pieczarek
-
- średniej wielkości cebula
-
- papryka czerwona
-
- 3 ogórki konserwowe
-
- 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (80 g)
-
- 2 łyżeczki musztardy (dałam stołową, może też być ostrzejsza jeśli lubicie)
-
- 3 łyżki śmietany 30%
-
- mąka pszenna do obtoczenia wątróbki
-
- sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra, papryka wędzona, suszona natka pietruszki
Przygotowanie
Wątróbki płuczemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i tłuszczu. Kroimy na mniejsze kawałki i każdy obtaczamy w mące. Wątróbki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy po 2-3 minuty z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, pieczarki przekrawamy na pół, a następnie kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy najpierw cebulę, po kilku minutach dorzucamy pieczarki i smażymy, aż z pieczarek odparuje woda. Na koniec dorzucamy paprykę i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Wątróbkę i warzywa przekładamy do garnka. Wlewamy bulion, musztardę i koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodajemy ogórki pokrojone w kostkę, śmietanę i przyprawy. Dusimy jeszcze 5 minut.
Zostaw odpowiedź