Wątróbka a la strogonow – przepis na gulasz z wątróbki drobiowej
Wątróbka a la strogonow to szybki przepis na gulasz z wątróbki drobiowej wzorowany na klasycznym strogonowie. Takie danie jest bardzo smaczne i sycące, a wątróbka wychodzi bardzo delikatna i mięciutka. Jeśli lubicie wątróbkę, a znudziła wam się w standardowej wersji czyli smażona z cebulą, to musicie wypróbować ten przepis. A jeśli nie jesteście jej zwolennikami to może w tej wersji się przekonacie. Wątróbkę warto od czasu do czasu włączyć do diety, gdyż jest bogatym źródłem żelaza, witaminy A oraz witamin z grupy B.
Wątróbki płuczemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i tłuszczu. Kroimy na mniejsze kawałki i każdy obtaczamy w mące. Wątróbki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy po 2-3 minuty z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, pieczarki przekrawamy na pół, a następnie kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy najpierw cebulę, po kilku minutach dorzucamy pieczarki i smażymy, aż z pieczarek odparuje woda. Na koniec dorzucamy paprykę i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Wątróbkę i warzywa przekładamy do garnka. Wlewamy bulion, musztardę i koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodajemy ogórki pokrojone w kostkę, śmietanę i przyprawy. Dusimy jeszcze 5 minut.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…