Dania główne

Zapiekanka ziemniaczana w kapuście – rodzinny przepis na „wiejski” obiad

Zapiekanka ziemniaczana w kapuście to pyszny pomysł na obiad, który jest w mojej rodzinie od kilku pokoleń. Ziemniaki, marchewka i boczek, otoczone liśćmi kapusty i zapieczone z sosem beszamelowym to smaczny, domowy obiad, który pamiętam jeszcze z wyjazdów do babci na wieś w okresie dzieciństwa. Zapiekankę robi się z kilku prostych składników i najczęściej powstaje, kiedy zostanie trochę kapusty po robieniu gołąbków.

 

Składniki na zapiekankę ziemniaczaną w kapuście:

    • 600 g ziemniaków
    • 200 g marchewki
    • 400 g kapusty włoskiej (około pół główki, ja dałam sparzone liście, które zostały mi po robieniu gołąbków)
    • 2 cebule
    • 250 g boczku wędzonego
    • szklanka mleka
    • łyżka mąki pszennej
    • łyżka masła
    • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli, zagotowujemy. Do wrzącej wody wkładamy kapustę włoską i parzymy ją na niewielkim ogniu przez około 6-8 minut. Stopniowo ściągamy liście, które robią się miękkie. Ze zdjętych liści odkrawamy grube nerwy liściowe.
Ziemniaki i marchew gotujemy w mundurkach na półtwardo. Wystudzone warzywa obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka, boczek w paski. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy najpierw boczek (jeśli jest chudy, to dodajemy trochę oleju), a po 2-3 minutach cebulę. Oba składniki podsmażamy do zarumienienia.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Do zasmażki wlewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę liści kapusty. Na nich dajemy wymieszane ziemniaki z marchewką, boczkiem i cebulą. Całość oprószamy solą i pieprzem. Na ziemniakach układamy resztę liści kapusty. Wierzch polewamy sosem beszamelowym.
Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika można posypać szczypiorkiem.

Zapiekanka ziemniaczana w kapuście – rodzinny przepis na „wiejski” obiad

 

Zobacz inne przepisy na zapiekanki ziemniaczane:

Zapiekanka ziemniaczana z rybą i boczkiem

Prosta zapiekanka z ziemniaków

Zapiekanka ziemniaczana z szynką w sosie beszamelowym

Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą

Szybka zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago