Gulasz z żołądków drobiowych to prosty przepis na pyszny domowy obiad dla całej rodziny. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku tanich składników. Jeśli lubicie podroby, to takie danie pewnie wam zasmakuje. Żołądki drobiowe przygotowywałam pierwszy raz i trochę mnie zdziwiło, że muszą się tak długo gotować, żeby być miękkie. Jeśli zależy wam na czasie, to najlepiej je ugotować dzień wcześniej, a w dniu podania tylko przygotować sos. Żołądki drobiowe skąpane w sosie musztardowo-śmietanowym i podane z i ziemniakami i ulubioną surówką będą pewnie jeszcze nie raz gościć na naszym stole, gdyż bardzo nam zasmakowały.
Składniki na gulasz z żołądków drobiowych:
- około 0,7 kg żołądków drobiowych
- niewielka cebula
- średniej wielkości marchew
- 2 łyżki musztardy
- 200 ml śmietany 30%
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, opcjonalnie kurkuma jeśli chcecie nadać sosowi bardziej żółtą barwę
Przygotowanie
Żołądki dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy około 1,5 litra wody, dodajemy po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Żołądki gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Zajmie to 1 do 1,5 godziny. Po pół godziny gotowania do żołądków wsypujemy pół łyżeczki soli. Miękkie żołądki odcedzamy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia, aby dało się je pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę drobno siekamy, marchew obieramy i ścieramy na tarce. Oba składniki podsmażamy na patelni z rozgrzaną łyżką oleju. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy do nich żołądki, śmietanę, musztardę i przyprawy: sól, pieprz, kurkumę oraz posiekaną drobno natkę pietruszki. Całość dusimy na wolnym ogniu jeszcze około 15 minut. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, można dolać trochę wody dla uzyskania pożądanej konsystencji.
Zostaw odpowiedź