Wiosenna sałatka warstwowa z serkiem wiejskim jest bardzo smaczna, lekka i kolorowa, a także prosta w przygotowaniu. Świetnie prezentuje się na stole. Będzie idealna na grilla, domówkę czy zwykłą kolację. Sprawdzi się nawet na obiad w upalny dzień, podana z młodymi ziemniakami. Można się na nią skusić będąc również na diecie odchudzającej, gdyż jest zdrowa i zawiera mało kalorii. Chrupiące rzodkiewki i sałata, gotowane jajka, pachnące pomidory, serek wiejski oraz lekki sos jogurtowy z dodatkiem czosnku tworzą bardzo udaną kompozycję, która zasmakuje każdemu. Jeśli lubicie serki wiejski, to nie warto się wahać z jej przygotowaniem!
Wiosenna sałatka warstwowa to sałatka, do której często wracam kiedy w warzywniaku pojawiają się nowalijki. Zimą natomiast czasami przygotowuję jej inną wersję: rzodkiewki zastępuję ogórkami konserwowymi, a sałatę masłową – lodową.
Składniki na wiosenną sałatkę warstwową z serkiem wiejskim:
- mała główka sałaty masłowej
- 2 pomidory
- pęczek rzodkiewki
- 4 jajka rozmiar L
- niewielka czerwona cebula
- 500 g serka wiejskiego
- pęczek szczypioru
Sos:
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Serek wiejski dokładnie odcedzamy na sitku ze śmietanki, aby został tylko ziarnisty twaróg. Jajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Cebulę i szczypior drobno siekamy. Rzodkiewki kroimy w kostkę, pomidory również. Sałatę dokładnie myjemy, osuszamy i rwiemy na małe kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z jogurtem i przyprawami.
W przezroczystej salaterce układamy warstwami rozpoczynając od dna:
- serek wiejski
- pomidory
- cebula
- rzodkiewka
- jajka
- sałata
- sos jogurtowy
- szczypior
Sałatkę można podawać od razu po przygotowaniu.
Wygląda smakowicie 😉