Zupy

Botwinka z młodą kapustą – przepis na pyszną zupę z botwiny

Botwinka z młodą kapustą, koperkiem i marchewką, podana z jajkiem gotowanym na twardo i młodymi ziemniaczkami to prawdziwie pyszna, lekka, ale sycąca zupa, idealna na późnowiosenny i letni obiad. Jest bardzo smaczna, aromatyczna i delikatna. Robi się ją szybko i nie wymaga zbyt dużo pracy. Mi najlepiej smakuje przygotowana z pozostałości niedzielnego rosołu drobiowego, ale możecie wykorzystać również wywar warzywny, wtedy będzie całkowicie wegetariańska. Zupa jest jeszcze lepsza dzień lub dwa po ugotowaniu, dlatego najlepiej ugotować jej większą ilość, a zaoszczędzony czas wykorzystać na aktywność na świeżym powietrzu.

 

Składniki na botwinkę z młodą kapustą (4 porcje):

  • pęczek botwiny
  • pół główki młodej kapusty
  • 2 młode marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 1,5 l bulionu (drobiowy lub warzywny)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka śmietany 30%
  • po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
  • natka marchewki (opcjonalnie)
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

 

Dodatkowo: młode ziemniaki, jajka ugotowane na twardo

 

Przygotowanie

Do garnka z bulionem wkładamy ziele angielskie, liście laurowe, obraną marchew i pietruszkę oraz natkę marchewki. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Następnie bulion przecedzamy. Ugotowaną marchewkę kroimy w plasterki, pietruszkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Warzywa wkładamy z powrotem do bulionu. Dodajemy też drobno posiekaną botwinkę. Całość gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy drobno posiekaną kapustę. Kapustę smażymy przez kilka minut, aż zmięknie i przekładamy do zupy. Całość gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy sok z cytryny, śmietanę i posiekany koperek. Doprawiamy również solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze chwilkę. Zupę podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i ziemniakami z wody.

Botwinka z młodą kapustą – przepis na pyszną zupę z botwiny

 

Zobacz inne przepisy na lekkie zupy:

Zupa krem z pieczarek i ziemniaków

Gazpacho – chłodnik z pomidorów

Błyskawiczny chłodnik z burakami

Odchudzony barszcz ukraiński z botwinką (148 kcal)

Zupa z brukselką – lekka i pożywna

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

3 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

1 tydzień ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

2 tygodnie ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

3 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago