Ciasta i desery

Ciasto Książę z Bajki – biszkopt z kremem straciatella i truskawkami

Ciasto Książę z Bajki składające się z ciemnego biszkoptu przełożonego galaretką z truskawkami i kremem straciatella jest pyszne i efektowne. Bardzo ładnie prezentuje się na stole, dlatego z powodzeniem można je przygotować na różnego rodzaju uroczystości, zwłaszcza w sezonie na truskawki.

Składniki na ciasto Książę z Bajki:

Biszkopt:

  • 8 jajek rozmiar L
  • 220 g mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 270 g cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

 

Galaretka:

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 400 g truskawek
  • 600 ml wody

 

Krem straciatella:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 500 g sera mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • łyżka żelatyny
  • 100 ml wody

 

Poncz:

  • sok z połówki cytryny
  • 1/3 szklanki wody

 

Polewa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • około 3 łyżki śmietany 30%

 

Przygotowanie

Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy w kostkę. Rozgniatamy lekko widelcem, aby puściły nieco soku. Tężejącą galaretkę wlewamy do truskawek i mieszamy dokładnie.

Oba blaty biszkoptu skrapiamy sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Spód ciasta najlepiej włożyć z powrotem do blaszki. Na niego wykładamy galaretkę wymieszaną z truskawkami. Ciasto odkładamy do lodówki na około godzinę.

W tym czasie przegotowujemy krem straciatella. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone oraz zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Następnie dodajemy startą czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na nie 3/4 kremu straciatella. Nakrywamy drugim blatem ciasta. Resztę kremu rozsmarowujemy na wierzchu.

Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej albo w rondelku na bardzo małym ogniu rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną. Czekoladę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ją na wierzch ciasta tworząc gęstą kratkę. Ciasto odstawiamy na 3-4 godziny (a najlepiej na całą noc) do lodówki, aby krem dobrze stężał.

Ciasto Książę z Bajki – biszkopt z kremem straciatella i truskawkami

Zobacz inne przepisy na ciasta z truskawkami:

Truskawkowa Fantazja – ciasto bez pieczenia

Ekspresowe ciasto Łaciatek z truskawkami

Śmietanowiec z truskawkami – ciasto bez pieczenia

Pyszne ciasto czekoladowo-truskawkowe

Trójkolorowa stefanka bez pieczenia

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago