Ciasto Książę z Bajki – biszkopt z kremem straciatella i truskawkami
Ciasto Książę z Bajki składające się z ciemnego biszkoptu przełożonego galaretką z truskawkami i kremem straciatella jest pyszne i efektowne. Bardzo ładnie prezentuje się na stole, dlatego z powodzeniem można je przygotować na różnego rodzaju uroczystości, zwłaszcza w sezonie na truskawki.
Biszkopt:
Galaretka:
Krem straciatella:
Poncz:
Polewa:
Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy w kostkę. Rozgniatamy lekko widelcem, aby puściły nieco soku. Tężejącą galaretkę wlewamy do truskawek i mieszamy dokładnie.
Oba blaty biszkoptu skrapiamy sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Spód ciasta najlepiej włożyć z powrotem do blaszki. Na niego wykładamy galaretkę wymieszaną z truskawkami. Ciasto odkładamy do lodówki na około godzinę.
W tym czasie przegotowujemy krem straciatella. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone oraz zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Następnie dodajemy startą czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na nie 3/4 kremu straciatella. Nakrywamy drugim blatem ciasta. Resztę kremu rozsmarowujemy na wierzchu.
Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej albo w rondelku na bardzo małym ogniu rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną. Czekoladę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ją na wierzch ciasta tworząc gęstą kratkę. Ciasto odstawiamy na 3-4 godziny (a najlepiej na całą noc) do lodówki, aby krem dobrze stężał.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
View Comments
Wygląda obłędnie!
Wygląda cudnie, dziś zrobię. Mam jeszcze kilka "na oku" z Pani blogu 🙂 Pozdrawiam