Dania główne

Kotlety korsarza – pomysł na szybki obiad

Kotlety korsarza to pyszne kotlety siekane z kurczaka z ananasem, serem żółtym i porem. Robi się je bardzo szybko i nie wymagają wiele pracy, a stanowią ciekawą alternatywę dla zwykłych kotletów w panierce. Są lekkie, soczyste, aromatyczne i smakują rewelacyjnie w towarzystwie surówki z kapusty lub innej ulubionej. Będą stanowić pyszne urozmaicenie codziennego obiadu dla całej rodziny. W towarzystwie sosu czosnkowego czy tzatziki można je podać również jako przekąskę na imprezie.

 

Składniki na kotlety korsarza (około 8 sztuk):

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 g sera żółtego
  • por
  • 5 plastrów ananasa
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, ostra papryka

 

Przygotowanie

Pora kroimy w plastry i podsmażamy przez 3-4 minuty na rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce. Ananasa kroimy w kostkę. Por, kurczaka, ser żółty i ananasa przekładamy do jednej miski. Dodajemy do nich mąkę, jajka i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy.

Na patelni rozgrzewamy około 1 cm warstwę oleju. W rękach formujemy okrągłe kotleciki, które układamy na patelni. Delikatnie spłaszczamy je łyżką. Kotlety smażymy około 3-4 minuty, następnie nakrywamy pokrywką i smażymy jeszcze jakieś 5 minut na złoty kolor (dzięki przykryciu ich na chwilę, nie będą się rozpadać), następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy już bez przykrycia. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Kotlety można również upiec w piekarniku. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy w odstępach kotlety. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 30 minut z termoobiegiem.

 

Kotlety korsarza – pomysł na szybki obiad

 

Zobacz inne przepisy na kotlety drobiowe:

Siekane kotlety z kurczaka a la pizza

Kotlety z indyka w ekstra chrupiącej panierce

Siekane kotlety z kurczakiem i papryką

Kurczak zapiekany z majonezem i pieczarkami

Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Ja robię takie z kurczakiem, serem i majonezem i nazywają się słoneczne. Takich jeszcze nie próbowałam, ale chętnie spróbuję :D Placki hawajskie :)

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

1 tydzień ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago