Placki owsiane z bananem – przepis na zdrowe śniadanie
Placki owsiane z bananem robi się bardzo szybko i nie wymagają wiele pracy. Przepis z powodzeniem sprawdzi się na śniadanie czy zdrowy deser. Do placków nie dodaje się ani cukru ani mąki pszennej, ale i tak są bardzo smaczne. Jeden placek ma około 180 kcal i jest naprawdę bardzo sycący. Można je podać same, albo posypane cukrem pudrem, z konfiturą lub owocami.
Płatki owsiane i rodzynki mieszamy ze sobą i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na około 20 minut, aby napęczniały. Banana miksujemy albo rozdrabniamy widelcem na gładką masę. Banana dodajemy do płatków razem z jajkiem i cynamonem. Całość dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju (jeśli mamy patelnię z nieprzywierającą powłoką, to w ogóle nie wlewamy oleju). Dużą łyżką nakładamy porcje ciasta, lekko rozpłaszczamy, aby uformowały się placuszki. Smażymy je z obu stron po około 4-5 minut na złoty kolor.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
View Comments
Ciekawe dodanie tych rodzynek, a jak robiłem to zawsze bez. Trzeba spróbować. Pozdrawiam.