Kurczak z warzywami po prowansalsku – przepis na obiad

Kurczak z warzywami po prowansalsku – przepis na obiad
Kurczak z warzywami po prowansalsku – przepis na obiad

Kurczak z warzywami po prowansalsku to pyszne i pełne kolorów danie z piekarnika, które można przygotować na lekki letni obiad korzystając ze świeżych warzyw, natomiast w sezonie zimowym świetnie sprawdzą się warzywa mrożone. Takie danie jest zdrowe, niskokaloryczne i ubogie w tłuszcze, więc również osoby będące na diecie redukcyjnej mogą sobie na nie pozwolić. Nie jest też szczególnie skomplikowane, więc nawet początkujący kucharze sobie z nim poradzą. Młode ziemniaki, fasolka szparagowa i kalafior zapieczone z pomidorami i piersią z kurczaka to kwintesencja letnich smaków, dla dopełnienia można jeszcze dodać ogórka małosolnego 🙂

Składniki na kurczaka z warzywami po prowansalsku (4 porcje):

  • 2 piersi z kurczaka (około 300 g)
  • 400 g żółtej fasolki szparagowej
  • niewielki kalafior
  • 7-8 niewielkich młodych ziemniaków
  • 7-8 pomidorów koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz 

Przygotowanie

Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy na parze al dente. Każdej fasolce obcinamy oba końce i przekrawamy ją na pół, a większe na trzy części. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie również na półtwardo. Ziemniaki oskrobujemy ze skórki, przekrawamy na pół, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy. Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni z rozgrzaną niewielką ilością oleju. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek. Kalafior, fasolkę, ziemniaki, pomidorki i kurczaka mieszamy ze sobą i przekładamy do naczynia do zapiekania. Całość doprawiamy solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy szczypiorkiem.

Kurczak z warzywami po prowansalsku – przepis na obiad
Kurczak z warzywami po prowansalsku – przepis na obiad

Zobacz inne przepisy na lekkie dania na lato:

Młode ziemniaki pieczone w ziołach i miodzie

Chłodnik litewski – pyszna zupa z botwiny na zimno

Botwinka z młodą kapustą – przepis na pyszną zupę z botwiny

Leczo z cukinią i pieczarkami – pyszny i prosty przepis

Młoda kapusta po chłopsku – przepis na obiad

Print Friendly, PDF & Email