Kurczak z warzywami po prowansalsku – przepis na obiad
Kurczak z warzywami po prowansalsku to pyszne i pełne kolorów danie z piekarnika, które można przygotować na lekki letni obiad korzystając ze świeżych warzyw, natomiast w sezonie zimowym świetnie sprawdzą się warzywa mrożone. Takie danie jest zdrowe, niskokaloryczne i ubogie w tłuszcze, więc również osoby będące na diecie redukcyjnej mogą sobie na nie pozwolić. Nie jest też szczególnie skomplikowane, więc nawet początkujący kucharze sobie z nim poradzą. Młode ziemniaki, fasolka szparagowa i kalafior zapieczone z pomidorami i piersią z kurczaka to kwintesencja letnich smaków, dla dopełnienia można jeszcze dodać ogórka małosolnego 🙂
Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy na parze al dente. Każdej fasolce obcinamy oba końce i przekrawamy ją na pół, a większe na trzy części. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie również na półtwardo. Ziemniaki oskrobujemy ze skórki, przekrawamy na pół, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy. Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni z rozgrzaną niewielką ilością oleju. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek. Kalafior, fasolkę, ziemniaki, pomidorki i kurczaka mieszamy ze sobą i przekładamy do naczynia do zapiekania. Całość doprawiamy solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy szczypiorkiem.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…