Ogórki kanapkowe z curry to pyszne przetwory z ogórków na zimę do słoików, które robi się bardzo szybko i jeszcze szybciej znikają z talerzy. Wychodzą chrupiące, lekko kwaśne, lekko słodkie, z dobrze wyczuwalną nutą curry i zachęcającym żółtym kolorem. Wbrew swojej nazwie sprawdzą się nie tylko na kanapkach, ale również jako dodatek do obiadu czy na grilla.
Składniki na ogórki kanapkowe (5 słoików po 0,75 l):
- 1,5 kg małych ogórków gruntowych
- 1 l wody
- szklanka octu 10% (około 220 ml)
- szklanka cukru (180 g)
- płaska łyżka soli niejodowanej
- 2 łyżki curry
- do każdego słoika po kilka ziaren ziela angielskiego, czarnego pieprzu i gorczycy
Przygotowanie
Składniki na zalewę czyli wodę, ocet, cukier, sól i curry przekładamy do garnka, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż zaczną wrzeć. Odstawiamy do wystudzenia. Ogórki myjemy dokładnie, odcinamy im końcówki i kroimy wzdłuż na dość cienkie plastry. Ogórki układamy ciasno w wyparzonych wcześniej słoikach. Do każdego słoika wsypujemy ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Wlewamy zalewę (nie musi być całkowicie zimna) tak, aby całkowicie przykryć ogórki, ale zostawić około 1 cm wolnej przestrzeni od rantu. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy.
Ja pasteryzuję „na sucho” czyli w piekarniku. Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 120 C i pasteryzuję przez 20 minut od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam do przestygnięcia. Kiedy słoiki będą chłodne, nakrętki dokręcam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwracam do góry dnem na około 12 h. Następnie odstawiam je w chłodne miejsce. Może je jeść już po około 3-4 dniach.
Zostaw odpowiedź