Dania główne

Prawdziwie węgierskie leczo bez cukinii – proste danie z 4 składników

Prawdziwie węgierskie leczo bez cukinii jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, a smakuje wyśmienicie. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko czterech składników: pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Taka wersja tej popularnej potrawy była dla mnie nowością, gdyż zawsze robiłam je głównie z cukinii. Niemniej jednak wydanie typowo węgierskie tej potrawy też jest bardzo smaczne i pewnie nie raz jeszcze zagości na moim stole. Leczo można podać z ryżem albo świeżym pieczywem. W wersji wegańskiej potrawę można przygotować bez kiełbasy – jest to najbardziej podstawowe wydanie tego węgierskiego gulaszu.

 

Składniki na węgierskie leczo bez cukinii (4 porcje):

    • 600 g papryki czerwonej (3 średnie sztuki)
    • 350 g cebuli (3 duże sztuki)
    • 500 g pomidorów malinowych (3 duże)
    • 500 g cienkiej kiełbasy wędzonej
    • sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona

 

Przygotowanie

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliła. Pomidory nacinamy u góry na krzyż, wkładamy do szklanego naczynia, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z nich skórkę, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Paprykę kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Podsmażoną cebulę, paprykę i pomidory przekładamy do średniej wielkości garnka i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 25 minut, aż papryka będzie miękka. Na koniec dodajemy kiełbasę i przyprawy – w zależności od tego czy wolimy łagodniejszą czy pikantną wersję, tyle dodajemy ostrej papryki. Całość mieszamy i dusimy jeszcze około 5 minut.

Prawdziwie węgierskie leczo bez cukinii – proste danie z 4 składników

 

Zobacz inne przepisy na leczo:

Leczo z cukinią i pieczarkami – pyszny i prosty przepis

Leczo z cukinią – najprostszy przepis

Dietetyczne leczo pieczone w piekarniku (296 kcal)

Leczo z cukinii, bakłażana i papryki

Dietetyczne leczo ze słodką nutą (134 kcal)

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Wszystko ok z jednà poprawką...w kuchni węgierskiej produkty są podsmażane na smalcu A nie na oleju.

    • Proszę o źródło takiej informacji. Przejrzałam wiele węgierskich przepisów i w przeważającej większości było smażone na oleju.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago