Sałatka wójtowej z ogórków – ogórki na zimę do słoików
Sałatka wójtowej z ogórków z dodatkiem papryki i cebuli będzie świetnie smakować jako dodatek do obiadu, kanapek, mięsa z grilla czy burgerów. Pyszna sałatka z chrupiących ogórków zimą będzie jak znalazł, gdyż świeże ogórki są wtedy niesmaczne. Jest bardzo łatwa do zrobienia, choć wymaga nieco czasu, gdyż trzeba pokroić wszystkie warzywa.
Zalewa:
Ogórki dokładnie myjemy, odkrawamy im końcówki i kroimy w grubsze plastry. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę w paski. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski i zasypujemy solą. Mieszamy je dokładnie ze sobą, lekko ugniatając ręką. Odstawiamy na mniej więcej godzinę. W tym czasie wszystkie składniki zalewy, czyli cukier, ocet, wodę, miód, olej i papryki w proszku wkładamy do garnka i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści i płyn zacznie lekko wrzeć. Następnie zalewę odstawiamy do przestygnięcia.
Chłodną zalewę wlewamy do warzyw, a całość ponownie mieszamy. Surówkę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików. Przelewamy również cały płyn jaki został w misce po sałatce. Jeżeli w którymś słoiku będzie zbyt mało zalewy i nie będzie całkowicie zakrywała warzyw, można dolać odrobinę wody. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.
Ja pasteryzuję „na sucho” czyli w piekarniku. Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 120 C i pasteryzuję przez 20 minut od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam do przestygnięcia. Kiedy słoiki będą chłodne, nakrętki dokręcam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwracam do góry dnem na około 12 h. Po tym czasie odkładamy je w chłodne miejsce.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Witam serdecznie i proszę o informację czy miód jest konieczny w tej sałatce?
Można pominąć miód, jeśli Pani nie lubi
Zrobiona :) Bardzo fajny sposób na szybką i pyszną sałatkę. Pozdrawiam.