Cukinia po baciarsku czyli weki z cukinii i papryki w zalewie ketchupowej to pyszny dodatek do obiadu, mięsa z grilla czy jako przegryzka do alkoholu na imprezie. Chrupiące warzywa z słodko-ostrej zalewie podbiły nasze kubki smakowe. Zrobiłam tylko 4 słoiczki na próbę, ale już wiem, że będę musiała wykonać większą partię póki mamy sezon na cukinię, aby coś zachowało się do zimy.
Składniki na cukinię po baciarsku (4 słoiki po 0,75 l):
- 4 małe cukinie (około 1 kg)
- 3 papryki czerwone (około 750 g)
Zalewa:
- 1 l wody
- 2/3 szklanki octu spirytusowego 10% (około 180 ml)
- 3/4 szklanki cukru (około 200 g)
- 300 g keczupu (dałam pikantny)
- płaska łyżka chili w proszku (można pominąć, jeśli nie lubicie ostrych smaków)
- 3 płaskie łyżki kamiennej soli niejodowanej
- przyprawy: liść laurowy, gorczyca, pieprz
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z ketchupem, chili, cukrem, octem i solą. Całość mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Cukinię myjemy, odkrawamy jej końcówki. Przekrawamy ją na pół, usuwamy nasiona i kroimy w paski. Paprykę również myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w paski.
Cukinię i paprykę układamy ciasno w wyparzonych wcześniej słoikach. Do każdego słoika dodajemy przyprawy: po kilka liści laurowych, gorczycę i pieprz. Warzywa zalewamy ketchupowo-octową zalewą, na wysokość około 1,5 cm poniżej rantu, mocno zakręcamy słoiki i pasteryzujemy.
Ja pasteryzuję „na sucho” czyli w piekarniku. Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 120 C i pasteryzuję przez 25 minut od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam do przestygnięcia. Kiedy słoiki będą chłodne, nakrętki dokręcam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i odwracam je do góry dnem na około 12 h. Po tym czasie odkładam słoiki w chłodne miejsce. Cukinię można jeść po około tygodniu.
Zobacz inne przepisy na przetwory na zimę:
Sałatka warzywna Babuni z cukinią i ogórkami – do słoików na zimę
Witam przepis dała mi siostra . Ta cukinia jest MEGA w pracy zrobiła prawdziwe show 🥰🥰🥰. Dzięki za przepis .