Ryż curry z kurczakiem i warzywami

Mój mąż przepada za curry, więc od czasu do czasu gotuję coś z tą przyprawą. Tym razem padło na ryż.

Składniki na 2-3 porcje:

  • 2 torebki ryżu
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • pół cukinii
  • cebula
  • po pół papryki żółtej, czerwonej i zielonej
  • kwasek cytrynowym
  • curry
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka

Przygotowanie
Do ciepłej wody dodajemy curry i sól. Do gotującej się wody wrzucamy ryż i gotujemy 25-30 minut. Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Obieramy i myjemy pietruszkę, marchewki, cukinię i cebulę. Papryki kroimy w paski, resztę warzyw w kostkę. Solimy warzywa i polewamy kwaskiem cytrynowym. Marchewkę, pietruszkę i cebulę dodajemy do smażącego się kurczaka i dusimy. Po około 10 minutach dodajemy paprykę i cukinię, dusimy aż warzywa zmiękną. Dodajemy przyprawy. Podajemy z odsączonym ryżem.

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: