Sałatka warzywna Babuni z cukinią i ogórkami – do słoików na zimę
Sałatka warzywna Babuni z cukinią, ogórkami, papryką i marchewką to bardzo smaczny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, ryb i różnych dań obiadowych. Taka sałatka zawekowana w słoikach będzie na zimę jak znalazł (o ile wytrzyma do tego czasu w spiżarni), gdyż jest bardzo pyszna, łagodna w smaku i aromatyczna.
Zalewa:
Ogórki myjemy dokładnie i kroimy w cienkie plastry. Cukinię przekrawamy wzdłuż na ćwiartki. Jeśli są duże to wycinamy gniazda nasienne, z młodych niewielkich cukinii nie potrzeba ich wycinać. Paski cukinii kroimy w cienkie plastry. Cebule kroimy w piórka, paprykę w paski. Marchew ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski, zasypujemy solą i mieszamy, lekko ugniatając ręką przez 2-3 minuty. Warzywa odstawiamy na około godzinę.
W tym czasie przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki zalewy wkładamy do garnka i zagotowujemy. Po zagotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. Z zalewy wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Chłodną zalewę (nie musi być całkowicie zimna) wlewamy do warzyw i mieszamy.
Sałatkę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, do około 2/3 wysokości. Do słoików przelewamy również cały płyn jaki został w misce po sałatce, na wysokość około 2 cm poniżej rantu. Do każdego słoika wkładamy po 2-3 goździki, ziela angielskie i po jednym liściu laurowym. Ranty słoików wycieramy dokładnie, zakręcamy je i pasteryzujemy.
Ja pasteryzuję „na sucho” czyli w piekarniku. Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 120 C i pasteryzuję przez 20 minut od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam do przestygnięcia. Kiedy słoiki będą chłodne, nakrętki dokręcam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i odwracam je do góry dnem na około 12 h. Po tym czasie odkładam słoiki w chłodne miejsce. Sałatkę można jeść już po około 3-4 dniach.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
View Comments
Od kiedy nasze babcie wiedziały co to cukinia? Albo czy widziały na oczy czerwoną paprykę🙈🙈😅🤣!
Przestańcie wypisywać te bzdury i przywoływać babcie czy mamusie do nazw waszych dań!
Babki zazwyczaj nic nie robiły w kuchni bo 60 letnia baba w tym czasie była bardzo zmęczona i schorowana o ile wogóle żyła.
W najlepszym przypadku gniotła zacierki albo kleiła pierogi. Nie przyszło im nigdy do głowy że ich rolą rodzinną , będą chrzcić przedurne potrawy w przyszłości!😅😅🤣😅🤣🤣
Co za bzdury Pani pisze... Moja babcia ma 80 lat i zapewniam, że wie, co to jest papryka czy cukinia... Może już nie gotuje tyle co wcześniej, ale swoje sprawdzone przepisy nadal przechowuje.
Pyszne!!!!!