Wszystkie Przepisy

Schab gotowany w majonezie dziesięciominutowy – soczysty i mięciutki

Schab gotowany w majonezie, tak zwany 10 minutowy, to pyszna, delikatna i mięciutka domowa wędlina na kanapki. Co prawda nie robi się go w 10 minut, jak sugeruje nazwa, która odwołuje się tylko do czasu gotowania, ale i tak warto poświęcić swój czas, żeby go przygotować, gdyż jest niezrównany w smaku i o wiele zdrowszy od sklepowych wędlin. Przepis jest bardzo prosty i nie ma z nim wiele pracy, nieco kłopotliwy może być jedynie czas jaki mięso musi odstać w wodzie z przyprawami, gdyż schabu nie można jeść od razu po gotowaniu.

Zamiast schabu w ten sam sposób możecie zrobić szynkę, karkówkę, czy pierś z indyka. Ja zazwyczaj wykorzystuję tzw. schab karkowy, który ma warstwy tłuszczu, nadające mu jeszcze więcej soczystości.

Składniki na schab gotowany w majonezie:

  • około 1,2 kg schabu
  • około 2,5 litra wody
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soli
  • łyżka cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 8-10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 2 łyżeczki majeranku

 

Przygotowanie

Do garnka wlewamy około 0,5 litra wody, dodajemy majonez, sól i cukier. Całość dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, pieprz ziarnisty i wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku. Mieszamy i wkładamy umyty kawałek schabu. Wlewamy resztę wody w takiej ilości, aby mięso było całkowicie zakryte.

Wodę z mięsem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez dziesięć minut. Następnie wyłączamy gaz, garnek nakrywamy pokrywką i mięso pozostawiamy na około 6 godzin, aż woda ostygnie. Po tym czasie schab przewracamy na drugą stronę, znowu doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Garnek znowu nakrywamy i pozostawiamy, aż woda z mięsem będą całkowicie zimne. Następnie schab wyjmujemy z wody i odstawiamy do lodówki.

Schab gotowany w majonezie dziesięciominutowy – soczysty i mięciutki

 

Zobacz inne przepisy na schab na kanapki:

Rolada ze schabu z mięsem mielonym – na obiad lub do kanapek

Schab gotowany w mleku – smaczne mięso do obiadu lub na kanapki

Schab gotowany w rękawie – mięciutki i delikatny

Domowa wędlina czosnkowa na kanapki

Schab pieczony w rękawie

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago