Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem – tradycyjny przepis
Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem to bardzo prosty przepis, z którym większość z nas się spotkała, choć jak to zawsze z takimi tradycyjnymi daniami bywa, w każdym domu robi się ją nieco inaczej. Przygotowanie tego dania nie zajmie więcej niż pół godziny i powstaje z kilku prostych składników, więc nie jest też drogie. Wątróbka wychodzi delikatna, mięciutka i soczysta, a całe danie ma lekko słodki smak za sprawą jabłka, co pysznie ze sobą współgra. Jeśli lubicie podroby, to z pewnością wam posmakuje. Wątróbkę można podać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami czy pieczywem i ulubioną surówką np. z marchewki albo kapusty kiszonej.
Często przed smażeniem wątróbkę obtacza się w mące, ja jednak nie widzę takiej potrzeby. Nieobtoczona wątróbka też jest smaczna, a danie wychodzi lżejsze i zdrowsze.
Wątróbki płuczemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i tłuszczu. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Wątróbki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy około 3-4 minuty. Następnie wrzucamy cebulę i całość smażymy na złoty kolor. Jabłko obieramy, kroimy w ósemki i pozbawiamy gniazda nasiennego. Cząstki jabłka kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na patelnię. Całość smażymy jeszcze 2-3 minuty. Następnie na patelnię wlewamy wodę i śmietanę oraz dodajemy musztardę i przyprawy. Danie mieszamy u dusimy jeszcze około 5 minut.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…