Dania główne

Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem – tradycyjny przepis

Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem to bardzo prosty przepis, z którym większość z nas się spotkała, choć jak to zawsze z takimi tradycyjnymi daniami bywa, w każdym domu robi się ją nieco inaczej. Przygotowanie tego dania nie zajmie więcej niż pół godziny i powstaje z kilku prostych składników, więc nie jest też drogie. Wątróbka wychodzi delikatna, mięciutka i soczysta, a całe danie ma lekko słodki smak za sprawą jabłka, co pysznie ze sobą współgra. Jeśli lubicie podroby, to z pewnością wam posmakuje. Wątróbkę można podać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami czy pieczywem i ulubioną surówką np. z marchewki albo kapusty kiszonej.

Często przed smażeniem wątróbkę obtacza się w mące, ja jednak nie widzę takiej potrzeby. Nieobtoczona wątróbka też jest smaczna, a danie wychodzi lżejsze i zdrowsze.

Składniki na wątróbkę drobiową z cebulką i jabłkiem (2-3 porcje):

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 2 duże cebule
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ½ szklanki wody
  • majeranek, sól, pieprz

 

Przygotowanie

Wątróbki płuczemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i tłuszczu. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Wątróbki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy około 3-4 minuty. Następnie wrzucamy cebulę i całość smażymy na złoty kolor. Jabłko obieramy, kroimy w ósemki i pozbawiamy gniazda nasiennego. Cząstki jabłka kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na patelnię. Całość smażymy jeszcze 2-3 minuty. Następnie na patelnię wlewamy wodę i śmietanę oraz dodajemy musztardę i przyprawy. Danie mieszamy u dusimy jeszcze około 5 minut.

Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem – tradycyjny przepis

 

Zobacz przepisy na inne dania z wątróbką drobiową:

Wątróbka a la strogonow – przepis na gulasz z wątróbki drobiowej

Wątróbka z warzywami – prosty i pyszny przepis na obiad

Zapiekana wątróbka z sosem musztardowym

Zapiekanka z wątróbką i ziemniakami – pyszna i prosta

Wątróbka z pomidorami – danie na obiad

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago