Zapiekana wątróbka z sosem musztardowym

Zapiekana wątróbka z sosem musztardowym
Zapiekana wątróbka z sosem musztardowym

Zapiekana wątróbka z sosem musztardowym to proste do zrobienia i bardzo smaczne danie, które można podać na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki. Jeśli lubicie wątróbkę drobiową i musztardę, to z pewnością wam zasmakuje. Jest to doskonały sposób na przyrządzenie błyskawicznego obiadu, który, jeśli nie mamy dużej rodziny, z powodzeniem wystarczy na dwa dni.

 

Składniki na zapiekaną wątróbkę z sosem musztardowym:

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 2 duże cebule
  • mąka pszenna do obtoczenia

Sos musztardowy:

  • łyżka masła
  • łyżka mąki pszennej
  • szklanka bulionu drobiowego
  • 180 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz, szczypta kurkumy (można pominąć)

 

Przygotowanie

Wątróbki płuczemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i tłuszczu. Kroimy na mniejsze kawałki i każdy obtaczamy w mące. Wątróbki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy po 2-3 minuty z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy przez kilka minut.

Przygotowujemy sos musztardowy. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy aż lekko zbrązowieje. Następnie powoli wlewamy bulion. Całość mieszamy, najlepiej trzepaczką. Po chwili dolewamy śmietanę. Sos zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy musztardę i przyprawy. Całość gotujemy jeszcze minutę.

Na dnie naczynia do zapiekania układamy wątróbkę, na niej cebulę i całość zalewamy sosem musztardowym. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 20 minut.

Zapiekana wątróbka z sosem musztardowym
Zapiekana wątróbka z sosem musztardowym

Zobacz inne przepisy z wątróbką drobiową na obiad:

Wątróbka a la strogonow – przepis na gulasz z wątróbki drobiowej

Wątróbka z pomidorami – danie na obiad

Spaghetti bolognese z wątróbką

Wątróbka z warzywami – prosty i pyszny przepis na obiad

Zapiekanka z wątróbką i ziemniakami – pyszna i prosta

Print Friendly, PDF & Email