Dania główne

Ziemniaki po góralsku zapiekane z serem i boczkiem

Ziemniaki po góralsku zapiekane w piekarniku z oscypkiem, boczkiem i beszamelem mogą stanowić świetny dodatek do dania głównego, ale również sprawdzą się jako pyszny samodzielny posiłek. Jeśli znudziły wam się standardowe ziemniaki z wody, frytki i puree to będą stanowić pyszne urozmaicenie. Przepis jest bardzo prosty, szybki do wykonania i nie sprawi trudności nawet początkującym kucharzom. Składniki z których przygotowujemy danie są tanie i łatwo dostępne. Jeśli nie macie akurat pod ręką oscypka, można wykorzystać inny ser żółty wędzony.

Składniki na ziemniaki po góralsku:

  • 5 dużych ziemniaków czerwonych (lub innych ulubionych)
  • 150 g boczku wędzonego
  • 150 g oscypka
  • łyżka masła
  • czubata łyżeczka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • mały pęczek szczypioru

Przygotowanie

Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Boczek kroimy w cienkie plastry i smażymy na suchej patelni. Oscypek kroimy w plastry, a plastry na pół. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Do zasmażki wlewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Po chwili dodajemy sól i pieprz. Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści.

Każdego ziemniaka nacinamy do około 3/4 głębokości, uważając, aby nie przeciąć go całkowicie, w odstępach około 1 cm. W nacięcia wkładamy naprzemiennie plastry boczku i oscypka. Ziemniaki układamy w naczyniu do zapiekania. Na każdy nakładamy po łyżce sosu beszamelowego. Ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekanym szczypiorem.

Ziemniaki po góralsku zapiekane z serem i boczkiem

Zobacz inne przepisy na dania z ziemniaków na obiad:

Placki ziemniaczane – prosty i sprawdzony przepis

Opiekanki z gotowanych kartofli – stary przepis na kotlety ziemniaczane

Dufinki ziemniaczane z serem żółtym – jak zrobić kulki ziemniaczane

Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie

Kotlety ruskie – przepis na tani obiad

Ziemniaki po góralsku zapiekane z serem i boczkiem
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago