Ziemniaki po góralsku zapiekane z serem i boczkiem
Ziemniaki po góralsku zapiekane w piekarniku z oscypkiem, boczkiem i beszamelem mogą stanowić świetny dodatek do dania głównego, ale również sprawdzą się jako pyszny samodzielny posiłek. Jeśli znudziły wam się standardowe ziemniaki z wody, frytki i puree to będą stanowić pyszne urozmaicenie. Przepis jest bardzo prosty, szybki do wykonania i nie sprawi trudności nawet początkującym kucharzom. Składniki z których przygotowujemy danie są tanie i łatwo dostępne. Jeśli nie macie akurat pod ręką oscypka, można wykorzystać inny ser żółty wędzony.
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Boczek kroimy w cienkie plastry i smażymy na suchej patelni. Oscypek kroimy w plastry, a plastry na pół. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Do zasmażki wlewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Po chwili dodajemy sól i pieprz. Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści.
Każdego ziemniaka nacinamy do około 3/4 głębokości, uważając, aby nie przeciąć go całkowicie, w odstępach około 1 cm. W nacięcia wkładamy naprzemiennie plastry boczku i oscypka. Ziemniaki układamy w naczyniu do zapiekania. Na każdy nakładamy po łyżce sosu beszamelowego. Ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekanym szczypiorem.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…